Новини Светът

Макрон загуби пълното си мнозинство в парламента

  20.06.2022 09:08  
Макрон загуби пълното си мнозинство в парламента

Коалицията на френския президент Еманюел Макрон загуби пълното си мнозинство след балотажа на парламентарните избори в неделя. 

Според пълните окончателни резултати, публикувани от френското вътрешно министерство, алиансът "Заедно" на Макрон е спечелил 245 места в 577-членната камара. 

Франс прес изчислява, че това означава, че е далеч от необходимите 289 места за пълно мнозинство. Като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места, а крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила със собствена група, ще има 89 места.

Загуба претърпяха няколко ключови фигури от мнозинството - досегашният председател на Националното събрание Ришар Феран и бившият вътрешен министър Кристоф Кастанер. 

Френският премиер Елизабет Борн обяви, че се заема още от днес със задачата да състави "работно мнозинство" в новоизбраното Национално събрание. Тя определи като опасно за Франция обстоятелството, че никоя политическа формация не си е осигурила мнозинство на вчерашния вот. 

"Ситуацията е безпрецедентна. Никога досега в Петата република не е имало такова разпределение на силите в Националното събрание. Тази ситуация представлява риск за нашата страна, предвид предизвикателствата във вътрешен и международен план", каза Борн. 

Един от потенциалните съюзници на пропрезидентския блок в парламента - партията "Републиканци", вече обяви, че ще действа като опозиция. Срещу президента Еманюел Макрон се изказаха и лидерите на крайната десница Марин льо Пен и на ляво-зеления блок Жан-Люк Меланшон.