Анализи Коментари

Седмичен коментар

  20.06.2022 09:45  
Седмичен коментар

Френското председателство на Съвета на ЕС: Да спре езикът на омразата, да се спазват договорите. 

България иска от Северна Македония първо да впише българите в конституцията си, а след това да преговаря за ЕС. Скопие настоява първо да й се отвори вратата за преговори. Затова България поиска ЕС да стане гарант, че Скопие ще изпълни исканията на София. По този повод френското председателство на Съвета на ЕС изготви „оферта“ към двете страни. Предложението на френското председателство вече е в София, съобщи БТА. То е внесено направо в парламента, след като в сряда Министерският съвет реши всяка нова оферта да отива директно при депутатите.

От документа, внесен в ЕС, става ясно, че борбата срещу езика на омразата е поставен като условие наред със съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Скопие се задължава да изготви и план за защита на правата на малцинствата.

16 юни, президентът Радев:

„Кабинетът трябва да разсее всякакви недоразумения, че може да отстъпи от ветото за Северна Македония. Позицията на българския премиер не може да се разминава с Консултативния съвет за национална сигурност. В противен случай категорично няма да има вдигане на ветото. Всяко хитруване и опити за промяна или заобикаляне на националната позиция ще имат тежки последствия“.

18 юни, президентът Радев:

„Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да изрази позиция на правителството. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер.“ 

Корнелия Нинова  във фейсбук: „Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония. Призовавате правителството да разсее съмненията, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате Вие. Кабинетът неведнъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган, който може да се произнася, е парламентът.

Както Гърция и Северна Македония успяха да преодолеят спора си и да го решат по взаимно съгласие, ние очакваме България да засили усилията си и да направи същото, заяви от своя страна еврокомисарят по разширяването Оливер Вахреи във видеообръщение пред Преспанския форум за диалог в Охрид. Вархеи обаче обяви, че преговорите за свалянето на българското вето върху Скопие са в задънена улица и не може да се говори за каквато и да била преговорна рамка.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски съобщи, че в Скопие все още не са получили предложението на френското председателство, но то ще пристигне в Скопие след като всички държави-членки, включително България го приемат. Според Ковачевски Скопие няма да води разговори за македонския език, за македонската идентичност, защото е необходимо цялостно решение, което да гарантира, че няма да има други изисквания относно напредъка за ЕС.

Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова правителството на Северна Македония да откаже предложението на френското председателство. На митинг с искане за предсрочни избори той заяви, че това, което довчера е било проблем за РСМ със София, сега става проблем на страната с Брюксел.

Президентът Румен Радев:

Братуването в името на властта убива доверието

Партиите трябва да са наясно, че с калните си борби дискредитират цялата политическа система, коментира президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос за последните политически дъбития в сраната. 

Държавният глава посочи, че като всички българи следи с огорчение разпада на сегашното Народно събрание. И двете страни убиват доверието на българите в политическата класа. Убиват го с речта си, поведението си, популизма и братуването между политически противници в името на властта, заяви още държавният глава. И заключи: „Българският парламент не е тържище и едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел“. 

Прелюдия към избори наесен?

Отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев на 99% е прелюдия към избори наесен. Предвид свирепото и тотално безкултурно противопоставяне между политическите сили, е нищожна вероятността да се стигне до ново правителство в рамките на настоящия парламент, коментира „Сега“.

По-важно е, че каквато и нова управленска конфигурация да има, независимо след предсрочен вот или не, тя ще е: подобна на досегашната след ''разджуркане'' на лица и междупартийни пропорции; или пък президентски правителства след римейк на изборна безпомощност; друга власт, формирана с решаващата роля на ГЕРБ и/или '''Възраждане''. В първите два варианта България ще изгуби време. В третия - много повече от време.

Основната вина за случилото носят два политически субекта - ПП и ИТН. Взаимната им непоносимост растеше във времето, но трябваше да извървят пътя една към друга. Носеха отговорността да не хвърлят страната на по-голямо зло. 

Иронията е, че всички очакваха деструктивна роля в коалицията от БСП и претенциозния й антипод ДБ. Но двете формации се държаха далеч по-разумно. Ирония си е - не динозаврите (БСП и ДБ), а "свежата кръв" в българската политика (ПП и ИТН) провалиха обещаната промяна.

А Минчев си беше добър председател. Признаваха го и опонентите му. Признаха също, че го махат поради "политическа целесъобразност". Тъжно. Много тъжно. Не за Минчев.

Малки селски тарикати разпределят милиарди

Драмата се крие в нивото на българския парламент. Ако вникнете непредубедено в ситуацията, ще откриете два лагера, които взаимно се обвиняват в престъпления по целия Наказателен кодекс. Те са слуги на мафията, те са тоталитарни политици, те разпечатват ТИР-овете преди митничарите, те подлагат на детектор на лъжата собствените си хора, те заплашват по най-мутренския начин приятелите си, те изневеряват, те летят с правителствения самолет за кеф, те не спазват никакви партийни устави.

Кои "те" ли? Всички, за бога! 

В цялото меле през последните десет дни бяха изговорени всички тези неща. Премиерът ходи по частни домове да агитира чужди депутати, Слави не е виждал собствените си хора, Тошко командва народни представители като фелдфебел, министър се заканва на депутатка като мутра, депутат обяснява как се пазаруват депутати...

На фона на Петър Дертлиев, Стефан Савов, Гиньо Ганев, Любен Корнезов и т.н. всички тези "политици" приличат на събрани от улицата. Те са точно такива. И парламентът стана кръчма, в която тези хора си говорят на своя сленг. Толкоз. Нямаме си политици. Имаме си Кирчо, който е получил свише компетентност по международни въпроси, Руди - който израства за нощ от посредствен адвокат до борец срещу мафията, и Късия, който все още е глашатай на Дългия. 

Драмата е, че това е новата нормалност. Че връщането на парламентаризма, отнет ни по времето на Борисов, се оказа пропаганден блъф. Че няма светлина в този тунел, изпълнен с некомпетентност и тарикатщина. (Петьо Цеков, Сега)

Стефан Янев: Логичният изход са нови избори

Скандалите показват неособено приятното лице на политическия живот у нас. Това заяви пред БНР Стефан Янев преди да бъде избран за лидер на „Български възход“. 

„Ако това е борба с корупцията – да я търсиш в собствената си коалиция, нещата са неприятни. Хората не очакваха такова развитие. Вместо да има разрешаване на кризи се създават нови кризи“, подчерта Янев. 

В парламентарната зала стигнаха до бой

Всичко започна след изказване на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който определи протестите пред парламента като опит за майдан. „Нека не допускаме тази фашистка измет да ни отнеме държавата“, заяви Костадинов.

Междувременно от местата си в залата в спор влязоха Росен Костурков от ПП и Джевдет Чакъров от ДПС. Настана суматоха на пътеката, пише „Телеграф“. Струпаха се депутати и от двете страни. Точно тогава до тях се оказва Халил Летифов от ДПС, който беше с патерици. Хамид Хамид от ДПС в това време бутна Нестимир Ананиев от ПП, но никой от тях не бе наказан.

Версиите за случилото се оказаха различни и всяка от страните обвини другите в провокации. Според Костурков, Летифов вдигнал патерицата си, за да го удари и му казал „къш“. Според Хамид човек крещял „боклук“ на Летифов. Ананиев задърпал Хамид за сакото, а той леко го побутнал и Ананиев театрално се хвърлил назад. 

Каузата на Кирил Петков не е кауза на България

Да седнем като общество и да си кажем, че големият проблем на България си е самото общество. Правим периодично едни и също грешки, връзваме се на обещания за светло бъдеще, изобщо искаме да станем богати и да живеем по-добре, без да си мръднем пръста, без да работим повече. Никой не казва, че хората трябва да спазват законите, че трябва да работим повече. Казват – абе има тук едни крадци, като ги вкараме в затвора нещата ще се оправят. 

Каузата на Кирил Петков не е каузата на България. Държавата и управлението не е отражение на това какво ние правим за това управление. (Доц. Стойчо Стойчев, из интервю в „Труд“)

Ще оживее ли ПАВЕЦ „Чаира“

На заседание на кабинета беше взето решение за стартиране на проекта и учредяване право на строеж за разширяването на ПАВЕЦ "Чаира", обяви енергийният министър Александър Николов. 

Новината идва на фона на серия от аварии в ПАВЕЦ "Чаира", за които така и не се разбраха детайли. 

Николов бе категоричен, че проблеми с финансирането на проекта няма да има и след реализирането му "Чаира" ще стане още по-ключов елемент за балансиране на енергийната система. 

Проектът за разширение на ПАВЕЦ "Чаира" предвижда изграждане на язовир „Яденица“ и свързването му с комплекса „Белмекен-Сестримо-Чаира“ с реверсивен напорен тунел. Свързването на съоръжението към каскадата ще увеличи полезния обем на долния изравнител на ПАВЕЦ с 9 млн. кубически метра. Така "Чаира" ще може да изпълнява ролята на авариен резерв в системата в период от 20 часа. От гледна точка на зелената сделка "Чаира" може да се разглежда като вид батерийна структура ище позволи включването на повече зелени мощности на по-добри цени, обясни Николов.

НСИ преброи 43 лекари на 10 хил. души

Плевен, София, Пловдив и Варна са най-добре осигурените с лекари области, а Кърджали, Добрич и Силистра най-зле, показват данни на Националния статистически институт към 31 декември 2021 г. Осигуреността с лекари общо за страната е 43.3 на 10 хил. души от населението, а с лекари по дентална медицина - 11. 

У нас практикуват общо 29 604 лекари, 7 499 лекари по дентална медицина, 28 816 медицински сестри и 3 264 акушерки.

Многопрофилните болници са 182 с 38 418 легла, а специализираните - 137 с 13 828 легла. 

Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2021 г. е 796.8 на 100 хил. души от населението. 

Учителката на Тошко Йорданов се отказа от него

Стамена Димова, класната ръководителка на Тошко Йорданов от Националната гимназия за древни езици и култури, се отрече публично от него в деня, когато парламентът реши да свали с помощта на партията на Слави Трифонов председателя Никола Минчев.

"Не че има някакво значение… Но днес под небето се отказвам за първи път в живота си от свой ученик. Позорно е. Пред небето и съвестта си. Съжалявам за всяка дума, която съм похабила пред него. Съжалявам. Отказах се”, написа Димитрова във фейсбук, без да посочва името на Йорданов. 

Тя публикувал и пост в подкрепа на Минчев, което навежда на мисълта, че отричането е именно от Тошко Йорданов.

Димова, която сега е на почти 90 години, е един от легендарните учители в класическата гимназия. Тя е преподавала литература на поколения възпитаници на училището.  Дъщеря е на Вергил Димов Вергилов - министър в кабинета на Константин Муравиев през септември 1944 г. 

Думи на Паисий звучат в Банско

Тържествената зала на читалище „Никола Вапцаров“ вБанско беше огласена от думи на Паисий Хилендарски, писани преди 260 години в „История славянобългарска“. Така в четвъртък историци, учители, духовници, представители на местната власт, ученици, студенти и общественици от градаотбелязаха годишнината от написването на „Историята“, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 60 години от канонизирането му от Българската православна църква. 

Четенето на откъси от „История славянобългарска“ бена фона на картини от фотографа и репортер Румен Жерев, представени в изложбата „Зографъ“, съобщи БТА. 

12 ръкописни преписа на „История славянобългарска“ са излезли от ръцете на 1424 жители на пет области и българи, живеещи в Кипър, Гърция и Франция през последните няколко месеца. Те ще бъдат подредени в библиотеката на Зографския манаситр „Св. Георги“ и бяха връчени на специална церемония в старозагорската регионална библиотека „Захари Княжески“ на епитропа на обителта отец Гавраил. 

Посланикът на САЩ в Москва: 

Не е възможно да се „отменят“ Толстой или Чайковски

"Не можем да изтрием историята, не можем да премахнем Толстой от рафтовете с книги или да спрем да изпълняваме Чайковски. Все повече мисля за културните връзки между нашите народи и страни. Но за да съберем това, което беше разбито от събитията от тази година, ще бъдат необходими много, много усилия“, казва американският посланик Джон Съливан в Москва пред ТАСС, съобщава Гласове.бг.

Дипломатът коментира: „Винаги съм обичал руската история, руската култура. Прекарах две години и половина от живота си в Москва, опитвайки се да направя всичко по силите си за подобряване на дипломатическите отношения между нашите страни. Сега обаче е трагично, всичко това се обърна с главата надолу", казва дипломатът.

"Не можем просто да прекъснем дипломатическите си отношения и да спрем да си говорим. Седим един до друг всеки ден на заседанията на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. Каквото и да е, по-добре е, когато си говорим в ООН, в Съвета за сигурност. И трябва да имаме посолства. Трябва да имаме посолства в Москва и Вашингтон, а не само постоянна мисия на Русия в ООН. Мисля, че никога няма да бъдем напълно разделени, защото сме обединени като постоянни членове на Съвета за сигурност. И тъй като сме обединени по този начин, трябва да продължим да си взаимодействаме, въпреки различията си. Виждаме се всеки ден, говорим и общуваме в Ню Йорк. Това е абсолютният минимум", заявява Съливан.

Еднополюсният свят свърши

Украйна стана спасителен пояс за САЩ и ЕС

Това заяви руският президент Путин в изказване пред участниците в международния икономически форум в Санкт Петербург. Според него бизнес репутацията и доверието във валутите са фундаментално подкопани и това е направено нарочно. 

Ерата на еднополюсния свят приключи, въпреки опитите да се запази и опази по всякакъв начин. Играта се играе само пред една врата. Светът, основан на такива догми, по дефиниция е нестабилен. САЩ смятат себе си за пратеници на Бога. Обявяват интересите си за свещени. Те се интересуват от интереси, а не от нужди. Тези промени са фундаментални. Нищо няма да е както по-рано, каза Путин, според когото западните държави искат да накажат и смажат всеки, който се откроява от общите им редици и не иска сляпо да се подчинява.

Руският президент заяви, че санкциите, наложени на Русия от Запада, са „безумни“ и „количеството и скоростта на тяхното въвеждане нямат прецедент“. Желанието на Запада било „да ги вземе набързо, за да смаже руската икономика“. Според Путин икономическите загуби на Европейския съюз от санкционната треска на ЕС могат да надхвърлят 400 млрд. долара, а инфлацията в някои страни от еврозоната вече се е повишила до 20 на сто.

Лавров пред Би Би Си: 

Не се срамуваме какви сме

Обявихме специална военна операция, когато вече нямахме начин да обясним на Запада, че той се занимава с престъпни дейности, привличайки Украйна в НАТО, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Би Би Си.

Отговаряйки на въпрос за британските затворници, осъдени на смърт в самопровъзгласилата се Донецканародна република, Лавров отговори, че според международното право наемниците не са бойци. Следователно и това, което е в очите на Запада, „няма стойност за нас“.

„Значи се оказва, че Русия е отново бяла и пухкава“, попитал журналистът от Би Би Си. „Не. Русия е това, което е. И не се срамуваме да се покажем такива, каквито сме“ – отговорил Лавров.

Хенри Кисинджър:

Навлизаме в много тежък период

Зеленски е „случаен президент“, но с историческо постижение. Путин е глава на една пропадаща страна и вече е загубил чувството за мярка. След края на войната трябва да се намери място за Украйна и място за Русия, ако не искаме Русия да стане аванпост на Китай в Европа. А Нова Студена война ще бъде още по-опасна от първата. Така че навлизаме в много тежък период.

Това заявява Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар (1973-1977) и съветник по националната сигурност на американския президент (1969-1975) в интервю за британския вестник „Сънди таймс“.

Америка и Китай са „две страни със способността да доминират в света. Те са съперници, управлявани от несъвместими правителства, във време, когато технологиите могат да унищожат света. Затова втора Студена война е потенциално дори по-опасна от първата. И двете суперсили вече имат сравними икономически ресурси за първи път, а технологиите за унищожаване са още по-страшни, особено с навлизането на изкуствения интелект. Други страни също ще искат да се възползват от това съперничество, без да разбират неговите уникални аспекти“, каза той. „, прогнозира Кисинджър. 

Хенри Кисинджър, който навърши 99 години на 27 май, е носител на Нобелова награда за мир. На Световния икономически форум в Давос на 23 май той каза, че Украйна трябва да даде на Русия част от своята територия, което разгневи мнозина. По време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Кисинджър предупреди, че продължаването на преговорите за влизането на Украйна в НАТО рискува избухването на война. 

Сърбия остава без руски нефт

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че от ноември западната ни съседка остава без руски нефт. По думите му Белград се готви за тежка зима.

„В момента можем да копаем 62 хил. тона, а през зимата са ни нужни 95 хил. до 100 хил. тона, откъде да внесем въглища, как ще ги транспортираме, какво е качеството. Трябва да осигурим мазут, имаме нужда от 120 хил. тона за цялата зима. Няма никъде и трябва да се внася с шлепове от Румъния. В региона няма да има ток, а България със сигурност ще има само заради атомната централа, поясни Вучич.

„Дребни“ новини

На този етап коалиция с ГЕРБ с лидер Борисов е невъзможна. Това заяви пред Нова тв председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

Структури на ИТН в Плевен, Пордим, Левски, Кнежа и Долни Дъбник напускат партията, пише в декларация на общинската структура в Плевен, съобщава БНР. Става ясно, че петте структури заявяват пълна подкрепа за министъра на младежта и спорта в оставка Радостин Василев и независимия вече депутат Деян Петков.  

Как да имаш мафия, като нямаш власт? Как да се корумпираш, като няма какво да вземаш, попита Слави Трифонов, според когото търговията с депутати през последните дни била унизителна и срамна и показва, че Кирил Петков иска да запази властта на всяка цена.

Разпадът на управляващата коалиция е заради безпринципност. Това заяви Бойко Борисов и обяви, че бил против вота на недоверие. Той отхвърли твърденията неговата партия да е част от новосъздаващо се мнозинство и остро критикува кабинета на Петков заради доставките на газ и цените на горивата. 

Не съм и няма да бъда бухалка в ръцете на когото и да е, коментира вътрешният министър Бойко Рашков пред Нова тв по повод номинацията му за шеф на КПКОНПИ.

България е на пето място сред страните от ЕС по поскъпване на живота – 13,4% на годишна база.Инфлацията в ЕС през май достигна до 8,8%, информира Евростат. Само в еврозоната инфлацията е 8,1 на сто. Най-високото ниво на инфлацията е отчетено в Естония (21%), следват Литва (18,5%) и Латвия (16,8%). Най-ниското ниво на инфлация е отчетено в Малта (8%) и във Франция (5,8%).

Майстори, изпратени от Областната управа на София, разбиха вратата и нахлуха в офиса на президента Георги Първанов в Студентския град, съобщава „Телеграф“. От администрацията искали да проверят дали помещението се обитава или не. Такова обяснение дали на Първанов, когато пристигнал на мястото на събитието. Тежко и горко на страна, където се случват подобни куриози.

Тонове череши ще останат тази година по дърветата, твърдят производители от Кюстендилско. Заради липсата на преработвателни предприятия за поредна година вкусните кюстендилски плодове или ще отидат за ракия, или ще останат необрани, пише „24 часа“.

САЩ ще позволят някои свързани с енергията трансакции със "Сбербанк", "ВТБ", "Алфа банк" и някои други руски институции да продължат до 5 декември. Това информира в онлайн съобщение министерство на финансите, цитирано от Ройтерс.

Русия е спечелила 98 млрд. долара от износ на изкопаеми горива през първите 100 дни от войната си в Украйна, като повечето са от износ за ЕС, и на средна експортна цена с около 60% по-висока от миналата година. Около 2.5 млрд. от тях са от внос в България, което се равнява на цялата руска издръжка за малко повече от три дни от войната. Почти 900 млн. са от руски петрол на "Лукойл"-Бургас.

Литовските власти наложиха блокада на руската Калининградска област като забраниха през нейнатеритория да преминават стоки, обект на санкции от ЕС. Сред тях са въглища, метали, строителни материали и високи технологии. В Калининград е разположено командването на руския балтийски флот. 

Западните страни се сблъскват с трудности при обезпечаването на украинските власти с оръжие, тъй като заявките от Киев идват почти всеки ден и често се променят, някои държави са близо до изчерпване на запасите си. Това призна  посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит. Според нея няколко държави "постепенно започнаха да изразяват безпокойство" поради факта, че запасите се изчерпват, съобщава ТАСС.

Вече ще има ново име на самолетите на турския авиопревозвач Turkish Airlines - Türkiye Hava Yolları, съобщи президентът Реджеп Ердоган. Името е същото, но на турски език. Реакцията на политиците от опозицията е, че това е поредното задълбаване в националистическа посока, което само сее раздори в обществото. 

От архива

Окудкудякахме Балканите

Йордан Радичков

Преди години бяхме заедно с бай Дечко Узунов в санаториум в Банкя и често се разхождахме до един хълм, наречен от почиващите „Баба Яга“. Святаше се, че който болен успее да изкачи тоя хълм, той вече е здрав. Та един ден като тръгнахме да се изкачваме по хълма „Баба Яга“, една кокошка откъм селището се разкудкудяка с всичките сили що имаше. През цялото време докато се разхождахме по хълма, пустата му кокошка не спря да кудкудяка. Тя продължи да кудкудяка и на връщане. Като я слушаше бай Дечко възкликна: „Хич бива ли такова голямо кудкудякане само заради едно яйце“. То че не бива – не бива. Но мож ли обясни на една кошока с кокоши ум. Както и да й го обясняваш, тя пак ще продължава да кудкудяка... 

И да ти кажа, бай Дечко (ако ни гледаш сега отнякъде), че неотдавна минах покрай хълма „Баба Яга“ и че оназ кокошка продължаваше да кудкудяка. Па и не само таз кокошка, бай Дечко. През последните години ние така въодушевено се втурнахме да кудкудякаме на всяко внесено яйце, че целите Балкани окудкудякахме. И Европа като се чудеше какво да прави, започна и тя да кудкудяка. Съвременният свят, бай Дечко, стана такъв, че ако има яйце – кудкудяка. Ако няма яйце – пак кудкудяка. Не се излиза на глава с него, бай Дечко. Ти като стар европеец по би го разбрал. 

Из слово при откриване на изложбата на Дечко Узунов по случай неговата 100-годишнина на 20 февруари 1999 г.