Развлечения

Ето коя е първата мексиканка, която ще покори Космоса

  20.06.2022 12:31  
Ето коя е първата мексиканка, която ще покори Космоса

Родена в Мексико, Катя Ечазарета пристига в САЩ на 7-годишна възраст, прекарва пет години далеч от родителите си и когато е тийнейджър работи в известната верига за бързо хранене „Макдоналдс“, за да издържа семейството си.

Днес 26-годишната Катя ще се превърне в първата жена от Мексико, която ще лети в Космоса. Тя е част от международния екипаж, който ще се качи на борда на петия пътнически полет на Blue Origin - компанията за космически пътувания на основателя на „Амазон“ Джеф Безос, пише Ен Би Си Нюз.

Докато израства в Мексико, Катя Ечазарета е окуражавана да се откаже от мечтите си да пътува в Kосмоса.

"Всички около мен - семейство, приятели, учители - чувах едно и също: това не е за теб", казва Ечазарета пред “Aсошиейтед прес“.

Това обаче само я е мотивирало да работи повече и повече за бленуваната си цел. Завършва електроинжинерство в Калифорнийския университет, след това получава и магистърска степен по електроинженерство и компютърни технологии в университета "Джон Хокпинс". Катя прекарва четири години в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА и е участвала в пет различни космически мисии.

Тя и още петима души ще излетят от Тексас с ракета "Ню Шепърд" за 10-минутен полет. Автоматизираният полет трябва да достигне височина от около 66 мили (106 км), преди да падне с парашут в пустинята. Катя Ечазарета е избрана сред повече от 7000 кандидати от над 100 държави.

На този фон… за сравнение - от повече от 600 души, които са били в Космоса след пионерския полет на Юрий Гагарин през 1961 г., по-малко от 80 са били жени.

 „С този полет мексиканските родители вече не могат да казват на малките си дъщери, че не могат да пътуват в Космоса. Вместо това, те ще трябва да отговорят: "Ти също можеш да го направиш", казва тя.