Анализи От мрежата

Истината за Северна Македония: Кирил Петков промени ЕС

  20.06.2022 14:42  
Истината за Северна Македония: Кирил Петков промени ЕС

Анализът е препечатан от "24 часа":

Досега съюзът никога не е бил страна в двустранни спорове. Скопие дори ще трябва да промени конституцията си,за да започне преговори

“Македонияяяяяяя!”

С този боен вик Слави Трифонов, понастоящем партиен лидер на “Има такъв народ”, опита да обясни в интервю преди седмица защо напуска управляващата коалиция. Последва седмица на нападки как правителството продава националния интерес, които се засилиха допълнително, след като в Народното събрание пристигна т.нар. френско предложение за отблокиране на спора между София и Скопие.

А президентът Румен Радев направо опита да обиди Кирил Петков, питайки той куриер ли е, или министър-председател. И цяла седмица не спря да говори за родоотстъпничество и предателство.

Очевидно обаче нито Радев, нито Слави разбират какво се случи в последните шест месеца по темата Северна Македония. И тъй като в кодекса на честта на българския офицер и българския шоумен не влиза лъжата, вероятно стават жертва на образователната система и липсата на умения за четене с разбиране.

Всъщност за шестте си месеца начело на държавата Кирил Петков и съветничката му Весела Чернева (набедена за нелегален външен министър от ИТН) успяха да постигнат немислими доскоро неща. Първо, да променят повсеместното неразбиране в ЕС за българските условия спрямо Северна Македония. И второ, да променят политиките на съюза до такава степен, че двустранен спор да влезе в официални документи на ЕС. Нещо, което досега никой и никога не беше постигал. Нека само си припомним колко се забави присъединяването на Хърватия към ЕС заради пограничен спор с вече влязлата в съюза Словения.

Френското предложение е най-доброто решение, предлагано от 2019 г. насам, призна в спор във фейсбук зам.-председателят на парламента и бивш външен министър Кристиан Вигенин.

Какво всъщност се случи от 2019 г. насам? Първо, тогавашните премиери Бойко Борисов в София и Зоран Заев в Скопие бяха първи приятели, подписали историческия договор за приятелство. А Борисов дори опитваше да сдобри македонците и гърците и независимо дали той има заслуга, факт е, че това стана. Изведнъж обаче на Заев му се наложи да печели избори и се метна на удобния враг - българите, които са хем татари, хем фашисти. Борисов обаче е обидчив човек и моментално върза на щенията на тогавашните си коалиционни партньори от ВМРО. Парламентът прие решение с пет български условия към Северна Македония, за да дадем съгласие за начало на преговорите им за присъединяване към ЕС. А президентът Румен Радев реши да се раздаде и обяви и условието за задължителна промяна на конституцията на РСМ и вписване на българите в нея. Вярно, в продължение на 3 години Радев нещо бъркаше термините и говореше за българско малцинство, нищо че винаги официалната българска позиция е била, че македонците са българи.

Междувременно държавният глава размаха юмрук на Борисов и бившето правителство просто остави темата на трупчета. И на пропагандните усилия на северномакедонците, които за две години успяха да убедят почти всеки в Европа колко тъпо ги атакува София.

И изведнъж в поредицата избори в България през 2021 г. Северна Македония и ветото станаха тема. Служебните правителства, доминирани от Радев, просто блокираха. А през това време Слави Трифонов, който сега обвинява Кирил Петков в продажба на националните интереси, бе готов да изтъргува ветото за Северна Македония срещу падане на американските визи за българи и приемане на България в Шенген. Програмата на едно от неосъществените му правителства включваше изпращането на български и македонски астронавти заедно в Космоса. От друга страна, това е нормално за човек, който чистосърдечно обяви, че темата му е станала близка, защото македонските фолклорни песни са лесни за аранжимент в популярна чалга. И докато у нас политиците си подхвърляха темата за вътрешна употреба като горещ картоф, Скопие продължаваше да печели точки в Европа. До такава степен, че членката на ЕС България изведнъж се оказа притисната да изпълнява условия, вместо тя да ги поставя.

На този фон ангажиментът на Кирил Петков при опитите за съставяне на четворната коалиция, че може за 6 месеца да реши проблема, прозвучаха като заблуден творчески ентусиазъм. Още повече че нито той, нито алтерегото му Асен Василев бяха показвали до този момент някакво разбиране за външна политика, Балкани и въобще нещо по-сложно от заклинания за борба с корупцията.

Петков обаче заложи като свой външнополитически съветник на Весела Чернева - дипломат със солиден европейски опит. Но мразена от старите дипломати, защото участваше в разчистването на ченгетата от ДС във Външно, докато министър бе Николай Младенов. А новата министърка - вече подалата оставка Теодора Генчовска от ИТН, взе, че напълни МВнР именно с такива кадри.

Планът на Кирил Петков се оказа сравнително прост. Той и колегата му в Скопие Димитър Ковачевски, също възпитаник на Харвард, правят малки, често пъти нищо незначещи стъпки за подобряване на имиджа, докато Чернева опитва да убеди европейците, че ние сме прави. Голямата борба на правителството бе именно българската кауза да се превърне в европейски условия към Северна Македония. Които пък да бъдат изпълнявани плавно, докато Скопие преговаря с Брюксел. Защото, както показва и опитът на България, правителствата на кандидатите за членство в ЕС са много по-склонни да изпълняват европейските условия, разтеглени във времето на преговорите, отколкото накуп при старта. Освен това Ковачевски просто няма достатъчно мнозинство в парламента на РСМ, за да изпълни в аванс всичките ни условия, най-вече това за конституцията.

Хубавото на един такъв подход е, че ако София получи тези гаранции от ЕС, ветото ще падне не само за Северна Македония. Много по-важен кандидат за съюза е Албания, която обаче също стои блокирана заради споровете между София и Скопие.

Никога досега Европейският съюз не бе заемал страна в споровете между държави. И никога двустранни теми не са ставали теми на всички в съюза. До миналата седмица, когато в петък директно в Народното събрание пристигна т.нар. френско предложение. Ход, който между другото Петков бе принуден да предприеме от отчаяние - да се откаже от конституционното си право да води външната политика, за да се отърве от почиващите на фалшиви новини клетви от страна на Слави Трифонов и Румен Радев, че е национален предател.

Всъщност френското предложение реално изпълнява това, което Кирил Петков и Весела Чернева се бориха да постигнат. И решава всичките ни проблеми със Северна Македония.

Регионалното сътрудничество и добросъседските отношения остават основни елементи в процеса на разширяването. Северна Македония трябва да продължи конструктивно да участва в приобщаващо регионално сътрудничество и укрепване на отношенията със съседните страни. Съдържат се позовавания както на Преспанското споразумение, така и на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, пише в пакета документи, изпратени от ЕК като предложение за падане на ветото. А напредъкът на РСМ ще се наблюдава от Европейската комисия. Липсва единствено позоваване на рамковата позиция на българския парламент, но това е обяснимо, защото тя не е двустранен документ.

Специално внимание трябва да се даде на защитата и недискриминационното отношение към граждани, които принадлежат на малцинства или общности. За да се гарантира необратимостта на напредъка в тези области и пълното и ефективно прилагане, напредъкът ще продължи да се наблюдава отблизо от комисията, която ще докладва на редовна база на съвета, пише още в пакета на т.нар. френско предложение. И тук идва дори промяната в конституцията на РСМ.

Съветът приветства намерението на Северна Македония да започне и постигне приоритетно нужните конституционни промени, за да включи в преамбюла на конституцията си граждани, които живеят в границите на страната и които са част от други народи, като българи. На практика това означава, че Северна Македония първо трябва да впише в конституцията си българите, а след това да започне преговорите. Точно както настоява Румен Радев, нали?

И причината, заради която Слави Трифонов обяви Петков за предател. Предложението включва дори ангажимент за решаване на спора за македонския език. Тема, която със сигурност Скопие и София не могат да решат сами.

Северна Македония ще е подложена на българизация, бе първата реакция на опозицията в Скопие. Която е същата националистическа ВМРО-ДПМНЕ, която в продължение на над 10 години успя да смрази българи и македонци. В този момент в София Петков отново бе атакуван като предател.

А всъщност истината е много проста. ЕС каза на македонците, че трябва да изпълнят българските условия, разсрочи ги във времето, за да станат изпълними, и даде алиби на двете правителства за падане на ветото. Което обаче София има възможност да върне във всеки момент на преговорите, които ще продължат поне 10 години. Все постижения, които със сигурност не са национално предателство, а по-скоро успех. Сега остава само да върнем Слави и Радев в четвърти клас, за да научат четенето с разбиране.