Реакция

Радев: Френското предложение за Македония е най-доброто и най-справедливото до момента

  20.06.2022 18:18  
Радев: Френското предложение за Македония е най-доброто и най-справедливото до момента

Предложенията на Френското председателство са най-добрите до момента, не казвам просто за България – те са най-справедливите. (...) Нека да е ясно: наистина имаме прогрес за промяна в конституцията на Северна Македония и вписването на българите, за което настоявам отдавна. Вече се приема да се случи. 

Това заяви днес президентът Румен Радев по време на посещението си в Латвия, където участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“. Той подчерта, че не става дума за българско малцинство в западната ни съседка, а за равноправие на македонските българи, което те заслужават и което се изисква по Копенхагенските критерии.

"От една година настоятелно се борим – и аз като представляващ България в ЕС, и двете служебни правителства - двустранните въпроси да се издигнат на ниво ЕС и преговорна рамка. Това не е просто двустранен исторически спор между България и Северна Македония, както се представя. Това са въпроси, които касят фундаментите на ЕС. И най-сетне, след множеството дебати, европейските ни партньори разбраха, че там е мястото за решение на тези въпроси и исканията ни вече се залагат в преговорната рамка като подход", обяви президентът. 

Държавният глава заяви, че ако по някакъв начин ще се променя рамковата позиция на България, приета през 2019 г., то трябва Министерският съвет, с експертизата на външното министерство, да актуализира рамковата позиция със свое решение и едва тогава да изпрати тази позиция, която отразява решението на Френското председателство, в парламента -за да бъде одобрена. Според Радев "сегашният подход няма как да работи":

„Това е пътят, а не обратният, както е в момента, който води до блокаж и невъзможност да се вземе решение. Органът, който трябва да изработи това решение е МС, а парламентът да го одобри. Това трябва да се знае, разбира и да не се спекулира."

Радев подчерта, че условието е първо да се промени македонската конституция като се добавят и впишат българите и едва тогава да започнат преговорите на Скопие с ЕС. "Вече го има като подход", каза той.

Президентът призова българския парламент и правителство да се произнесат експертно по въпроса и да се уверят дали двустранният протокол, който трябва да се подпише между България и Северна Македония, в достатъчна степен отстоява българските интереси, защото той трябва да стане част от преговорната рамка.

"Оттук нататък върху този протокол ще се градят всички отношения. Това е ключът към справедливото решаване на въпроса. Едно е ясно – към момента няма абсолютно никакво време", каза президентът.

"Не мога да приема открити призиви към политическо номадство и смяна на партии"

Румен Радев отвърна на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че напада правителството заедно с ГЕРБ и ДПС: "Някъде да сте видяли, че заставам до ГЕРБ и ДПС? Това е абсурдно. Много преди протестите да се случат, се знаеше моята позиция спрямо политиката на ГЕРБ. Още преди площадите аз снемах доверие".

"Не мога да приема открити призиви към политическо номадство. Хората са гласували по определен начин и, според мен, призивите да започне това политическо номадство в българския парламент изкривяват вота на хората. Надявам се партиите да привличат членове със своята политика, а не да напускат, за да отиват другаде. Това е моята искрена позиция", каза президентът.

Според него в близките дни и седмици предстоят да се решат много важни въпроси и сегашното правителство и парламент не могат да избягат от тях: "Това трябва да е ясно преди изобщо да се говори за дебати за гласуване за предсрочен вот."

Президентът е на мнение, че изборите са крайният и екстремен вариант, до който ще се стигне, ако продължи блокажът на държавните институции.

Румен Радев твърди още, че досега никога не е бягал от отговорност и че и трите назначени от него служебни кабинети са се справили с предизвикателствата пред тях.