Новини Светът

ОАЕ затваря посолството си в България

  21.06.2022 11:21  
ОАЕ затваря посолството си в България

Предполагам, че няма човек, който да не знае или да не е чувал за Дубай – място любимо за мнозина като туристическа дестинация, за някои перспектива за търговия, за други – екзотика, за трети – раят на огромните приказни молове. Всеки от нас е намерил поне една причина, поради която да обича Дубай и Обединените Арабски Емирства.

Пътят към Дубай се прекъсна в България - 2

За политиците Емирствата винаги са били привлекателен казус от редица гледни точки. Всъщност, дипломатическите отношения между Република България и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) са установени доста отдавна, на 19 октомври 1991 г. На тази дата в Ню Йорк е подписано Съвместно комюнике за установяване на дипломатически отношения на равнище „посланици”. През юни 2001 г. в Дубай, където е съсредоточена основната част от пребиваващите в ОАЕ български граждани, е открито Генерално консулство на Република България.

Отношенията между двете страни вървят гладко, дори перфектно във всеки един аспект от години наред, докато преди броени дни ОАЕ обявиха, че затварят дипломатическата си мисия у нас.

Пътят към Дубай се прекъсна в България - 3

Какво накара ОАЕ да затворят посолството си в София?

Защо да се затваря дипломатическа мисия при толкова добре утвърдени икономически връзки – освен перфектните търговски отношения, налице са и други нови фактори, като , например, 5 полета на седмица до Емирствата извършва авиокомпанията „Флай Дубай“, над един милион български туристи са посетили страната за една година. Да не забравяме факта, че 65 000 нашенци работят там.

През март миналата година се отвори една нова страница в отношенията между България и ОАЕ - Създаден беше Борд за приятелство и сътрудничество между България и Обединените Арабски емирства с цел по-доброто взаимно опознаване на двете държави,техните древни и съвременни традиции за цялостното развитие на отношенията между България и ОАЕ, и тяхното развитие в икономическа, политическа, културна, екологична, научна и образователна област, в спорта и туризма, припомня ФАКТИ.

Сега вече наистина възниква въпросът - как всички тези добри намерения могат да бъдат осъществявани и контролирани без посолство в съответната страна? Точно в разгара на ползотворните отношения да се затвори посолство, е все едно пред бегач да опънеш въже! Всеки е наясно какво ще последва с бегача....

Интересното е, че когато ОАЕ обявиха закриването на посолствата си в Швеция и Чехия, представител на едната страна отпътува веднага до Абу Даби в сериозен опит да отмени решението на Емирствата, а представител на втората страна проведе телефонен разговор по темата, и двете страни успяват да предотвратят закриването на посолствата и дипломатическите мисии на ОАЕ остават запазени, но със своевременни мерки. А каква бе реакцията на българското правителство на това решение? Нулева. Пълно безразличие, дори по данни на проверен източник, властите са казали на колегите си от емирствата, че „им пожелават успехи в бъдещата им политика“ и до тук. Нима такава реакция е достатъчна? Показвайки безразличие, че една просперираща и многообещаваща страна като ОАЕ си прибира дипломатите може да се тълкува като безразличие към един полезен, лоялен и изгоден партньор, каквито са Емирствата. Независимо от причините, обявени от ОАЕ потърси ли българското правителство недекларирани политически причини и опита ли се бързо да ги отстрани?

Българското правителство преразгледа ли поведението си, за да открие какво стои зад това решение? Би било добре да го направи и да се замисли за подбудите от страна на ОАЕ. Дали пък везирите да не са обидени на страната ни за нещо?

Казват, че „малките камъчета обръщат каруцата“. Кое ли малко камъче е обърнала каруцата на взаимоотношенията с колелата нагоре.....Един малък пример, който би могъл да се интерпретира като неуважение, е бил когато починал президентът на Емирствата. Посолството на ОАЕ отворило в същия ден съболезнователна книга, както го изисква протоколът, но нито един чиновник от администрацията на властта, нито един представител на правителството, нито един министър или заместник не са дошли да напишат съболезнования в книгата открита цял ден в посолството, твърди източник. Нима такова отношение не се вижда, напротив то се вижда и се помни задълго...От тук следва въпросът : какво направи България, за да извлече полза от отношенията си с ОАЕ и да ги запази? Кой от властоимащите ще се нарами да отговори на този въпрос? По всичко личи, че на правителството не му пука, че такъв стратегически партньор като ОАЕ си затварят вратата и си прибират къщичката. Да, ама утре като се наложи някой управник да почука на вратата на ОАЕ няма да може, защото самата врата няма да я име, прибраха си къщата барабар с вратата!

В създалата се абсурдна ситуация няма кой друг, освен президентът Румен Радев да се намеси и да се изправи срещу грешките на едно правителство, което явно не е на ясно какво губи ако Емирствата си затворят посолството. Единствено Радев може да осъзнае какво означава, че 65 000 българи работят в ОАЕ . Освен това, има и една друга малкоизвестна особеност - емиратският турист не ходи на посещение и почивка в държава, в която няма посолство на неговата страна. Надеждата остава само и единствено в президента Радев, който може да осъзнае как европейските страни се надпреварват да консолидират стратегическите си отношения с ОАЕ като световен търговски и политически център в Близкия изток.

Немаловажен факт е, че на 1 и 2 септември предстои визита на президента Румен Радев в Обединените Арабски Емирства.

На фона на всичките позитивни аспекти изброени до тук Обединените Арабски Емирства решават да закрият дипломатическата си мисия в страната ни! Учудващо, но факт!

Източник: Fakti.bg