Новини Светът

Мицотакис: Европа е в състояние на война

  21.06.2022 14:16  
Мицотакис: Европа е в състояние на война

Рекордната инфлация и покачването на цените се дължат на факта, че Европа се намира в състояние на война. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в интервю за Capital.gr.

„Ситуацията е наистина трудна. Трудно за световната икономика, трудно за европейската икономика, трудно за гръцката икономика, тъй като сме изправени пред инфлационна заплаха, с която не сме се сблъсквали в Европа от 40 години. Трябва да повторим, за да разберат гражданите, че ние сме в състояние на война, Европа е в състояние на война и последствията, за съжаление, от тази руска инвазия в Украйна сега се усещат в целия спектър на икономическа дейност“, каза политикът.

Мицотакис отбеляза, че при такива условия правителството трябва да се намесва в икономическите процеси в рамките на бюджетните възможности, което ще смекчи последствията от повишаването на цените. Той обяви отпускането на допълнителен пакет за подкрепа на населението и бизнеса заради поскъпването на горивата. „Говорим за увеличени субсидии за потребление от 60 литра на месец спрямо това, което плащахме за последното тримесечие“, каза премиерът.

Мицотакис отбеляза също, че няма индикации, че инфлацията ще бъде придружена от възможна рецесия. „Бих казал обратното – изобщо не бих се изненадал, ако в резултат на това гръцката икономика расте с по-бързи темпове от прогнозите на чуждестранни рейтингови агенции, Европейския съюз и Международния валутен фонд“, подчерта политикът.

По-рано бившият ръководител на британската специална въздушна служба генерал сър Ейдриън Брадшоу призова в Европа да се подготвят за битката с Русия. Военните се съгласиха с мнението на новия началник на британската армия генерал сър Патрик Сандърс, който каза, че неговото поколение трябва да подготви смъртоносна и ефективна армия за нови битки в Европа.