Новини Реакция

Редовното заседание на парламента се провали след три неуспешни опита за кворум

  22.06.2022 11:23  
Редовното заседание на парламента се провали след три неуспешни опита за кворум

Редовното заседание на Народното събрание се провали след три неуспешни опита да се установи кворум в пленарната зала.

Трите опита се оказаха неуспешни, след като в пленарната зала не влязоха за регистрация депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъм народ" и "Възраждане".

При първата регистрация системата отчете 110 депутати от минимум от 121, необходим за начало на пленарно заседание. 

При втория опит се регистрираха 113 народни представители, а при третата регистрация – системата отчете 115 депутати.

Кворумът на парламента стана заложник на предвидената като първа точка в проектопрограмата проект на решение за приемане на процедурни правила за избиране на председател на Народното събрание, внесена от ГЕРБ-СДС.

Предполага се, че заради обявения отказ на най-голямата парламентарна група – "Продължаваме промяната", да предложи свой кандидат за поста председател на парламента опозицията е предприела политическия ход да не се регистрира, за да няма кворум за началото на заседанието.

Така редовното заседание се провали.

 

Днес има насрочено и извънредно заседание от 19:20 ч. с единствената точка – гласуване на проект на решение за вот на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Кирил Петков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира в кулоарите на парламента, че осигуряването на кворума е на управляващите. ДПС няма да се регистрират. Попитан дали Делян Пеевски ще участва в заседанието тази вечер, когато ще се гласува вотът на недоверие към кабинета "Петков", Мустафа Карадайъ заяви, че ДПС са либерална партия:

"Кворумът е отговорност на управляващите. Защо този въпрос го задавате на опозицията? Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, нито Бойко Рашков са ми се обаждали да ми дадат някакви указания и аз не знам, какво да правя. А те са единствените носители на истината. Ние сме либерална партия, ДПС, допреди малко заседавахме и с парламентарната група не можахме да вземем всички решения по всички въпроси. След малко пак ще заседаваме. Въпросът е друг, че ние от носителите на истината като нямаме указания, не можем да разберем, каква е истината, а тълкувателите са Кристиян Вигенин и Мирослав Иванов, благодаря ви!"

А Антоанета Цонева от "Демократична България" заяви в кулоарите на НС, че се е сформирало ново мнозинство, което злоупотребява с доверието на хората. Играта с кворума ще продължи до извънредното заседание днес, убедена е тя.

Председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски  определи липсата на кворум, заради която днес се провали редовното заседание на Народното събрание, като саботаж. Той каза, че групата на социалистите в НС е единна и ще гласува за отхвърляне на вота на недоверие към кабинета "Петков".