Коментари Новини

ГЕРБ ще подкрепи падането на ветото, ако бъде внесено веднага (видео)

  22.06.2022 15:31  
ГЕРБ ще подкрепи падането на ветото, ако бъде внесено веднага (видео)

ГЕРБ ще подкрепи падането на ветото над присъдиняването на Македония, ако премиерът Кирил Петков свика веднага Министерски съвет и внесе проект за решение в парламента, още днес. Това обаче трябва да стане преди да бъде гласуван вотът на недоверие, планиран за 19:10 днес, който ГЕРБ ще подкрепи. Този ултиматум даде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Кирил Петов в обръщение от партийната му централа. 

Според Борисов вотът на недоверие нямал нищо общо с темата за Македония, той гарантира, че предложението на френското председателство ще бъде подкрепено от ГЕРБ с 59 души. Утре има среща на върха на ЕС, последна за френското председателство, на която европейските лидери ще разискват темата.

„Вчера (Кирил Петков бел. авт.) отново излъга, че ще отиде на съвет и ще обвини ГЕРБ и опозицията, че някой му пречи да внесе предложение от МС в парламента. Кой е този някой? Кой му пречи? От кого се страхува? На Запад имаме много приятели и те ни казват, че той ще се крие и страхува, докато ние не свършим тази работа”, продължи Борисов.

"Френското предложение за Северна Македония е много добре. Вярвам на президента Макрон и на ЕС. До този момент всичко добро в България се е случило благодарение на ЕК", каза Борисов.

„Водих разговори с депутатите от ГЕРБ, помолил съм ги, ако ми вярват, да подкрепят предложение, ако се осмели този страхливец и лъжец. Ако се престраши, ще има 59 депутата в подкрепа на даване на „зелена светлина” за Северна Македония и Албания”, каза Борисов.

„Да свика МС, да даде предложение, да дойде в парламента”, каза Борисов.

Той припомни, че евродепутатът Илхан Кючюк от ДПС е докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент. „Няма мърдане при тях по отношение на евроатлантизма. Ще имаме огромно мнозинство с "Да България", заключи Борисов.

"Това е най-правилното решение за бъдещето на България, Европейския съюз и Балканите. Няма да останем в тъмната страна на Евразия, да допуснем путинизация", коментира Борисов.

„Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки и непопулярни решения, когато се отстоява принципът. В момента Западът, НАТО, Европа, евроатлантическите партньори искат разширяване към Балканите. Кой направи договорът за добросъседство, който беше приветстван и от президента Радев на КСНС? Ние заедно с колегите от СДС. Не мога да си представя как най-важната тема за Европа, за Америка, той не я бил чел. Ами да му я предоставим, да я прочете”, каза Борисов.

Борисов каза още, че сегашното правителство не е направило нищо по отношение на Протокола, който е неразделна част от френското предложение. Той не е и подписан.

„Не се страхувай, ела в парламента, обърна се Борисов към Петков. Това е най-доброто решение за България, Балканите и ЕС", каза още лидерът на ГЕРБ.

„Всеки може да си свика 2000-3000 души агитка. Стига се страхува! Ела в парламента, ела в комисия, кажете какво ще направите по Протокола, защо не сте го направили, защо лъжете, че друг ви е виновен?”, призова още Борисов.

Заседанието на комисията по външни въпроси на която ще бъде обсъждано предложението е свикана за 15 днес. За същия час е свикано и заседанието на Министерски съвет на което външният министър Теодора Генчовска ще внесе официално преложението на френското председателство.