Новини Светът

Володимир Зеленски: Путин иска да унищожи Донбас

  23.06.2022 15:08  
Володимир Зеленски: Путин иска да унищожи Донбас

Руските войски унищожават градовете в Източен Донбас по същия начин, както го направиха в Мариупол, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Градовете в Донбас, контролирани от Украйна, са подложени на масирани въздушни и артилерийски удари, цитира news.bg.

"Целта на нашествениците остава същата - стъпка по стъпка да унищожат целия Донбас. Да го изравнят със земята. Лисичанск, Славянск, Краматорск - те възнамеряват да превърнат всички тези градове в Мариупол, да ги оставят в руини", каза Зеленски в своето нощно обръщение към страната.

Той нарече руските войски "дяволска армада", която трябва да бъде изтласкана отвъд границите на страната, но за това Украйна се нуждае от паритет на бойното поле.

Постигането на паритет от своя страна ще бъде възможно само с помощта на спешни доставки на тежко въоръжение от Запада, каза украинският лидер.

Украинският генерален щаб потвърждава в сутрешната си сводка за фронта, че руските войски са поели контрола над селата Лоскутивка и Рай-Александровка в Луганска област. Това означава, че руската армия се е доближила до целта си да обкръжи украинските войски, защитаващи Горске и Золоте южно от Лисичанск.

Руснаците са и все по-близо до пълно обкръжаване на Северодонецк, където продължават ожесточените боеве за контрол над територията на химическия завод "Азот".

Според украинския генерален щаб, руската армия се готви да форсира река Северски Донец, която разделя Северодонецк и Лисичанск.

Ръководителят на Луганската областна администрация Сергей Гайдай тази сутрин съобщава, че ситуацията в Лисичанск и Северодонецк е изключително трудна.

От началото на руската инвазия в Мариупол са загинали 22 хиляди души, съобщи кметът на града Вадим Бойченко.

"Нашата предпазлива цифра, макар че все още изчисляваме, е 22 000 цивилни, убити от окупационните войски. Това е много пъти повече, отколкото нацистка Германия направи през двете години на окупация на Украйна", каза Бойченко по време на брифинг.

Той каза, че оценката е "предпазлива цифра", тъй като степента на разрушенията предполага, че реалният брой може да бъде много по-голям.

В момента градът се контролира напълно от руските сили.

Вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин от своя страна каза, че разрушеният в резултат на продължителна обсада металургичен завод "Азовстал" в Мариупол трябва да продължи да работи.

"Това са 12 000 работни места", подчерта Хуснулин.

По-рано ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин заяви, че това предприятие ще бъде разрушено, а Мариупол ще бъде възстановен с акцент върху туристическия бизнес и според него Русия трябва да помогне в това.

На мястото на Азовстал се планират други проекти, каза тогава той.

Украинските военни поддържаха отбраната на Азовстал в продължение на два месеца - през цялото това време заводът оставаше последният обект, контролиран от Украйна на територията на Мариупол и беше подложен на постоянни артилерийски и въздушни удари.