Новини

Външната комисия прие френското предложение за Северна Македония

  23.06.2022 20:16  
Външната комисия прие френското предложение за Северна Македония

В парламента се оформи нова тематична коалиция по темата "Македония". В нея влизат "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и "Демократична България". Това стана ясно на заседание на външната комисия на парламента, която прие решение, с което възложи на правителството да одобри преговорната рамка с Република Северна Македония, предложена от френското председателство. Тези 4 партии имат общо 176 депутати и решението би трябвало да се приеме и в пленарната зала.
Бяха внесени три проекторешения - от ДПС, от ГЕРБ и от "Демократична България". Бе прието обаче това на "Демократична България". Основният аргумент на "Продължаваме промяната" да не подкрепи другите две е да няма спекулации, че гласува заедно с ГЕРБ и ДПС. Тошко Йорданов (ИТН) обаче не пропусна да отбележи, че все пак това ще се случи.
"Има такъв народ", БСП и "Възраждане" заявиха, че няма да подкрепят решението. Мотивите и на трите парти бяха сходни - че то се различава от това, което е приемал парламента досега, въпросът за езика е висящ, не отговаря на националния интерес, не го защитава пълноценно, много се бърза.

"За нас предложенията, направени от ДПС и ГЕРБ са неприемливи. "Демократична България" се приближава до нашите виждания, но ще се въздържим, това е добра основа".
Това обясни Кристиян Вигенин (БСП). Той припомни, че Скопие вече е отхвърлила френското предложение.
"Нямаме правителство, парламентът не може да започне работа, подобно решение може да има дългосрочни последици. Не е редно.
Спокойно да обсъдим това, до което сме стигнали до момента. Ако се стабилизира ситуацията и има мнозинство да се работи", каза още Вигенин.

Френското предложение за решаването на споровете между България и Република Северна Македония поставя страната ни в добра позиция. Не случайно още няма позиция в Скопие, те се надяват ние да не го одобрим. Това каза външният министър Теодора Генчовска пред външната комисия.

Тя все пак изтъкна, че оптимално за страната ни решение все още няма.
Малко след като Генчовска изчете доклада си Тошко Йорданов ("Има такъа народ") съобщи, че македонският премиер Димитър Ковачевски току-що е заявил, че Скопие отхвърля френското предложение. Йорданов изчете думите на Ковачевски:
"Що се отнася до френското предложение то е неприемливо за нас. Исторически искания не могат да бъдат част от преговарната рамка".
Това каза Йорданов, цитирайки Ковачевски пред македонски медии, иронично отбелязвайки, че превежда.
Генчовска обясни, че от месец май е постигнат съществен напредък по отношение на българските искания. Тя обаче отказа да се ангажира с конкретна препоръка, относно това какви да са следващите стъпки на България.
"Протоколът трябва да бъде подписан преди приемането на преговорната рамка", изтъкна Генчовска.
В този протокол са описани ангажиментите, които Скопие поема с конкретни срокове.

Един от аргументите за приемането на решението е, че предложението със сигурност ще бъде валидно до края на този месец, когато свършва френското председателство и не е ясно какво ще се случи след това.

"Най-добрият прозорец на възможност е до края на това френско председателство. За да подпишете двустранния протокол ви трябва решение на Народното събрание. Го изпущихме пиленцето?"
Това коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.
"Този пакет на председателството е най-доброто, което е идвало досега, очакваме решение на Народното събрание", повтори Генчовска.
И допълни:
"Очаквам решение на народното събрание и ще изпълня решение на Народното събрание". Тя призна, че има разлики межди френското предложение и българската позиция и за това трябват санкции от народното събрание.