Новини

Депутатите гледат три проекта, даващи зелена светлина за начало на европреговори на Скопие

  24.06.2022 11:05  
Депутатите гледат три проекта, даващи зелена светлина за начало на европреговори на Скопие

Парламентът обсъжда три проекторешения, с които се дава зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. От партия "Възраждане" настояха дебатите да се отложат, но това бе отхвърлено. Народният представител Ангел Георгиев заяви:

"От настоящия парламент в този му вид, морално, политически, идейно и управленски е фалирал и не е в състояние да вземе решение по такива фундаментални въпроси, които касаят бъдещето на българския народ за десетилетия напред, поради което ние смятаме, че тази точка трябва да отпадне. Не е държавническо предложения внесени в 12 без 10 секунди по-скоро, не без една минута дори, да бъдат обсъждани с такава лекота, при положение, че тяхното значение е огромно".

От ГЕРБ определиха днешния дебат като "историческо решение" и отчетоха своя принос към преговорния процес. Десислава Атанасова коментира: 

"Благодаря ви колеги от всички парламентарни групи, че застанахте на страната на европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Днес ще се радвам да приемем проект за решение, който събира заедно всички проевропейски и проевроатлантически сили в 47-ото НС. Не бих искала ние да си приписваме изцяло заслугите или авторството. Вие знаете, че беше така".

Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че интересът на България е защитен, а моментът - важен, тъй като френското председателство защитава и дава гаранции за преговорите със Северна Македания.

"Френското председателство е онзи прозорец на възможност, в който ние можем да се възползваме от това предложение. То свършва след няколко дни. Политическият прозорец ще се затвори. Няма друга страна-членка с това влияние и с този ангажимент към българския интерес, която да постави такива условия и да предложи такава оферта, както се казва, на България. В момента, в който приключи френското председателство, политическите условия, в които ние можем да получим такива предложения изчезват. България подсилва силата на своето вето, защото оттук-нататък, във всеки един момент, в който Р.Северна Македания не изпълнява конкретните ангажименти, не просто в двустранни отношения между България и Северна Македония, а като кандидат-член пред ЕС, ветото което ще им се налага, спирането на преговорите, което ще им се налага, ще бъде със силата на цялото европейско семейство, застанало зад България".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че ДПС ще подкрепи решението за вдигане на ветото с мотива, че всички страни на Балканите трябва да бъдат в НАТО и ЕС.

"Сега, в момента имаме и един добър шанс да направим една голяма крачка в тази посока. Защото, според нас, всички балкански държави, би било добре да бъдем членове на НАТО и ЕС. Този въпрос не е само наш, този въпрос е и европейски. Не да ползваме тези теми за разделение и противопоставяне между съседите. Докато на Балканите имаме проблеми и Европа ще има проблеми. Този въпрос, не е само наш. Този въпрос е и европейски. Не да ползваме тези теми за разделение и противопоставяне вътре в обществото в България, не да ползваме тези теми за разделение и противопоставяне между съседите..."

От БСП остро се противопоставиха на идеята. Георги Михайлов подчерта, че парламентът прекалено бърза с въпросното решение, което не решава проблема между Македония и България. 

"Възможно ли е, когато едната страна, която иска да бъде поканена, в момента се държи по тежък, неуважителен начин към страната; която би, евентуално, се съгласила за започнат преговорите; която буквално рита по кокалчетата тази страна, която е нейна посестрима и исторически, и необратимо; която подпали културния дом на българите в Битоля, която оскверни стотици паметници, чийто министър-председател застана вчера и каза, че това е неприемливо за Република Севенра Македония? Всеки трябва да гласува по съвест, но неговата съвест е записана в Конституцията. Записана е в неговата клетва, а клетвата е да работи изцяло в интересите на държавата. Затова Българската социалистическа партия не може да подкрепи, не говоря за предложенията на колегите от ДПС и от ГЕРБ, те за нас са абсолютно неприемливи. Предложението на Демократична България, което е най-близко до нашите представи за решаването на проблема, въпреки всичко, не го решава".

По-рано днес от "Продължаваме промяната" заявиха, че ще подкрепят решението за Северна Македония. Атанас Михнев коментира:

"Народните представители и българският народ чуха всичко, което трябваше да се чуе по предложението. А именно, че то е най-добрата сделка, която България е успяла някога да договори в ЕС по темата и изобщо, откакто е член на ЕС. Така, че можем да пристъпим съвсем спокойно към гласуване в зала. Знаете, че очите на Европа са вперени в нас. Групата на „Продължаваме промяната“ не участва в заседанието, на което се пишеше общо решение, тъй като ние също имахме нужда да бъдем убедени и да чуем доводите на вносителите на това решение. След като ги чухме, ние ще подкрепим подобно решение, но няма такъв филм, който да се случи, да пишем решение заедно с ДПС и ГЕРБ."

От ГЕРБ са категорични, че днес ще бъде вдигнато ветото за Северна Македония. Преди началото на дебатите депутатът Александър Ненков коментира:

"Разбира се! Всъщност какво се оказа - че опозиционната партия ГЕРБ повдигна темата и, благодарение на нас, а разбира се и на други партии, ще го подкрепят, ще мине това отпадане на вето за Северна Македония и България няма да бъде сочена с пръст като държава, която спира интеграцията на Западните Балкани. Смятам, че това е правилното решение и днес ще го гласуваме".

След близо 8 часово заседание в четвъртък Комисията по външна политика в Народното събрание прие проекта за решение предложен от председателя на парламентарната група на "Демократична България".

Предложението предвижда Народното събрание да даде мандат на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за промени в проекта за преговорна рамка и да вдигне ветото срещу Скопие. Това трябва да стане при 4 условия: Прецизиране на текста, така че да бъде гарантирано изписването на българите в конституцията на Северна Македония; нищо в процеса на присъединяване на Скопие към ЕС да не може да бъде тълкувано като българско признание за съществуване на македонски език. Да се гарантира, че добросъседството остава хоризонтален критерий до края на европреговорите на Скопие и периодичния преглед на изпълнението на Договора за добросъседство да бъде оповестяван и в рамките на преговорния процес. 

В навечерието на заседанието министърът на външните работи Теодора Ганчовска напомни: 

"Неслучайно все още няма заявени позиции от Скопие и от тези държави-членки на ЕС, които подкрепят Северна Македония по предложението. Те се надяват самите ние да не го подкрепим и с това да върнем процеса в по-изгодна за Скопие позиция. Предложение на френското председателство и може би ще бъде валидно до края на френското председалство". 

В четвъртък БСП гласува "въздържал се" за проекта на Демократична България и "против" другите два.