Анализи Новини

Историческо: Ветото за Македония падна

  24.06.2022 13:45  
Историческо: Ветото за Македония падна

Случи се това, което премиерът Кирил Петков дълго очакваше - парламентът официално каза "да" на свалянето на българското вето за започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония.

След почти петчасовата дискусия, от 228 гласували народни представители "за" бяха 170, "против" - 37, a 21 депутати гласуваха "въздържал се" за проекторешението на "Демократична България" за приемане на т.нар. френско предложение.

Бяха обсъдени три проекторешения за падане на ветото - от ГЕРБ, ДПС и ДБ. Предложението на ДПС беше НС да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава Министерски съвет на изпълни решението на парламента. ГЕРБ настояваха Скопие да впише българите не само в преамбюла на македонската конституция, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи, както и България да не признава съществуването на т. нар. "македонски език". В проекторешението на ДБ са заложени всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от договора в преговорната рамка.

Днес лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова подчерта, че именно те, като истински евроатлантици, са прокопали пътя към добросъседство със Северна Македония с подписването на Договора за приятелство. Тя припомни, че на 22 юни ГЕРБ са внесли проект за решение за одобрение на преговорната рамка, за да са сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент да защити националните си интереси.

"Борисов и нашето правителство започна този процес по интегриране на Северна Македония в ЕС. И Борисов, и ГЕРБ ще завършим този процес в 47-ото Народно събрание. Ще се радваме да приемем проект на решение, който събира заедно всички проевропейски и проатлантически сили в НС. Не бих искала изцяло да си приписваме заслугите или авторството - вие знаете, че беше така", обяви Атанасова. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви, че България не вдига ветото, а подсилва силата на своето вето. Той е на мнение, че всичките цели и изисквания на България към Македония се изпълняват с това предложение от страна на френското председателство.

Депутатът от БСП Георги Михайлов обяви, че БСП няма да подкрепят нито едно от предложенията, включително и това на ДБ. Според него НС няма основание да пристъпва към подобни действия, когато отсрещната страна не го прави. Михайлова призова всички депутати да гласуват по съвет и че в клетвата на всеки е записано, че ще работи в интересите на държавата.

Лидерът на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че дори да гласуват "за", депутатите няма да имат национално съгласие и обществена подкрепа за действията си. 

"Вчера Макрон в прав текст заяви: "Ние упражнихме голям натиск върху България през последните месеци" както и: "Искам да поздравя премиера Петков - той направи всичко." Това доказва нашите твърдения, че Кирил Петков е работил срещу България", каза той и съвсем очаквано обяви, че подкрепилите приемането на френското предложение ще са "национални предатели". 

Тошко Йорданов заяви, че "всяка маймуна помни 3 минути". Той заяви, че предложението на президента Радев на КСНС за включването на българите конституцията на Македония бе подкрепено само от ИТН. 

Бившият външен министър Екатерина Захариева заяви, че от ГЕРБ ще подкрепят и трите проекторешения.

Малко след изказването ѝ Тошко Йорданов поиска 30-минутна почивка от името на парламентарната си група, зам.-председателят на НС ген. Атанасов обяви 10 минути почивка. След това и "Възраждане" поискаха почивка. Депутатите почиваха още 10 минути, след което заседанието беше подновено.

Зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин (БСП) изтъкна, че Кирил Петков е премиер в оставка и като такъв не е редно да получава мандат да обяви приемането на т.нар. френско предложение пред Европейския съвет.

Приемането на проекторешението дава на премиера в оставка Кирил Петков мандат да обяви пред Европейския съвет сваляне на ветото за Македония. България е единствената страна членка, която блокира с ветото си започването на преговори за присъединяване на РСМ, в пакет с която върви и Албания.