Анализи Новини

Стража: Гласуването на ГЕРБ, ДПС и Възраждане потвърждава думите на Елена Гунчева

  27.06.2022 14:33  
Стража: Гласуването на ГЕРБ, ДПС и Възраждане потвърждава думите на Елена Гунчева

Миналата седмица Елена Гунчева обяви (в социалните мрежи), че напуска Възраждане, и обоснова решението си с множеството разочарования от партията и конкретно от нейния лидер Костадин Костадинов.
Едно от най-големите ѝ оплаквания бе, че парламентарната група на Възраждане често е била принуждавана да гласува заедно с ГЕРБ. Ние решихме да проверим това твърдение, използвайки нашата подробна база дани от поименни гласувания.
Резултатите, които получихме, съвпадат с очакванията ни. Възраждане има много висока корелация в своите гласувания с ДПС и ГЕРБ-СДС, което отчасти потвърждава твърдението на Елена Гунчева, но може да бъде обяснено и с факта, че трите партии съставляват опозицията и затова често гласуват срещу предложенията на управляващата коалиция.
*Анализът ни обхваща периода от началото на 47-ото НС до 22-ри юни. За да отчетем, че две парламентарни групи са гласували заедно при дадено гласуване, трябва мнозинството на едната група да е гласувало еднакво с мнозинството от другата група. За целта на този анализ отчитаме глас "Против" и "Въздържал се" като еквивалентни.
Източник: Стража