Спорт

Виктория Томова изравни рекорда си в Големия шлем

  28.06.2022 17:27  
Виктория Томова изравни рекорда си в Големия шлем

Първата ракета на България в женския тенис Виктория Томова се класира за втория кръг на Откритото първенство на Великобритания.

Тя победи представящата Австралия Дария Савил със 7:5, 3:6, 7:5 след повече от 2:40 часа игра в Лондон. Така Виктория изравни най-доброто си постижение в Големия шлем. Тя записа единствената си победа в основна схема точно на Уимбълдън през 2018 година, когато надигра Тереза Шмиткова от Чехия със 7:6, 6:1 и после отстъпи на Серина Уилямс.

Томова стартира с пробив, който постигна с отличен завършващ удар по диагонала. Драмата в сета се разви в края му. В деветия гейм 27-годишната софиянка стигна до два сетбола при сервис на родената в Москва Савил, но не успя. След това 112-ата в ранглистата българка сервираше за спечелване на частта, пропиля още две възможности и в крайна сметка съперничката изравни за 5:5. Виктория не се примири и тутакси отново проби, а след това поведе с 40:0 и приключи сета при първия шанс.

Българката направи брейк за 2:1 в следващия сет, но не успя да го затвърди. Австралийката, която е №98 в ранглистата, успя да пробие за 5:3 с хубав минаващ удар и след това изравни частите.

В заключителната част Томова проби за 2:0 и след това затвърди, като преди това отрази три точки за рибрейк. В шестия гейм Вики имаше две възможности за нов пробив, но не успя. После Томова спаси брейкпойнт, след което поведе с 5:2 и се поздрави с мощно „Хайде!“. При 5:3 първата ни ракета сервираше за победата, но беше пробита, като „ястребовото око“ показа, че печелившата топка е закачила линията с милиметър. В 12-ия гейм стигна до два мачбола и реализира втория след топка в аут на съперничката.

Вики завърши с 26 печеливши удари при 34 непредизвикани грешки, докато съотношението на Савил беше 54-54.

Петата в схемата Мария Сакари от Гърция е следващата съперничка на Томова.