Новини

Депутати се скараха заради изгонените руски дипломати

  29.06.2022 12:37  
Депутати се скараха заради изгонените руски дипломати

Мощен отзвук в държавата след новината за изгонените 70 руски дипломати. Полярни реакции в парламента „за“ и „против“ решението на правителството.

Лидерът на БСП Конелия Нинова обяви, че свиква спешно заседание на социалистическата партия.

Скандалът за изгонените руски дипломати започна с реч на Възраждане. „Кирил Петков да бъде поставен под запрещение, иначе ще ни доведе до война. Не просто предател, а особено опасен предател“, каза лидерът на партията Костадин Костадинов. Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ му отговори, че речта му вероятно е писана от Мария Захарова.

„Решението не е взето еднолично, а прилагаме пропорционалност на мисиите. Смятаме, че решението е закъсняло, но правилно“, каза Христо Иванов от „Демократична България“.

ГЕРБ обявиха, че поздравяват службите, ако са разкрили толкова шпиони. В същото време обаче Екатерина Захариева отправи и критики. „Първо не всички са дипломати, те са 43. А и всичките ли са били шпиони? Няма отговори на тези въпроси, надявам се да не са панически действия с оглед ситуацията“, каза тя.

Според „Има такъв народ“ проблемът не е в решението, а в едноличното му взимане. „Още като бяхме в Украйна, на перона в Полша той каза колко е хубаво да ги изгоним тия руски дипломати. Той искаше всички да ги махне, ей така. Проблемът е в подхода на премиера, който вече е бивш. Това решение е като с ареста на Борисов. Никой не знаеше, а какъв е отговора на БСП? Не станаха ли много червените линии“, каза Станислав Балабанов.

БСП се събират спешно на заседание по казуса, обяви във „Фейсбук“ Корнелия Нинова. Възможно е партията да преосмисли участието си във властта, твърдят социалисти.