Бизнес

БНБ разреши на KBC Груп да купи Райфайзенбанк България за 1 млрд. евро

  29.06.2022 18:22  
БНБ разреши на KBC Груп да купи Райфайзенбанк България за 1 млрд. евро

Българската народна банка издаде предварително одобрение за сделката по придобиване на "Райфайзенбанк" (България) от белгийската финансова група KBC, която е собственик на Обединена българска банка (ОББ) у нас, съобщават от БНБ. 

"На 29 юни 2022 г. Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие национално решение, с което в изпълнение на инструкция на Европейската централна банка (ЕЦБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване от "КЕЙ БИ СИ Банк" НВ, Белгия, на акциите от капитала на "Райфайзенбанк (България)" ЕАД, в резултат на което "Райфайзенбанк (България)" ЕАД ще стане дъщерно дружество на "КЕЙ БИ СИ Банк" НВ в България.", пише в съобщението на БНБ.

След 1 октомври 2020 г., когато беше установено тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и България се присъедини към Единния надзорен механизъм, ЕЦБ има изключителната компетентност да оценява уведомленията за придобиването на квалифицирани дялови участия в кредитни институции, при съответното взаимодействие с БНБ, посочват от регулатора.

Одобрението на централната банка идва след като в началото на месец март тази година Комисията за защита на конкуренцията също разреши сделката.

Припомняме, че в края на 2021 г. белгийската банка KBC и австрийската Райфайзенбанк Интернешънъл се споразумяха KBC да придобие 100% от акциите на Райфайзенбанк (България) ЕАД, представляващи банковата дейност у нас на Райфазенбанк Интернешънъл за сумата от 1.015 млрд. евро.

Сделката включва също така изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

След финализирането на сделката, новите собственици смятат да пристъпят към сливането на ОББ и Райфайзенбанк (България). Обединеното дружество ще има малко над 18% пазарен дял в България по размер на активите (почти 2 пъти по-голям от настоящите 10,3% пазарен дял на ОББ). Това ще го превърне в една от трите най-големи банки на родния пазар и ще го доближи максимално до лидерите по пазарен дял – Уникредит Булбанк (19.8%) и ДСК Банк (18.4%).

Белгийската банкова и застрахователна група KBC предприе поредица от придобивания у нас през последните години, като първо стана собственик на Си Банк, след което закупи и ОББ, а през 2021 г. обяви и сделката за Райфанзенбанк (България). 

Поредното голямо придобиване на KBC в България е важна стъпка по пътя към стратегическата ѝ цел – да е в топ 3 на всеки пазар, на който работи. И досега ОББ беше трета по активи, но в оспорвана надпревара с бързо растящата Пощенска банка.