Новини От мрежата

Гадно ко**ле излезе Кирил Петков

  30.06.2022 11:06  
Гадно ко**ле излезе Кирил Петков

  • С един удар премиерът си върна на руската посланичка Митрофанова за обидите и на Борисов за откраднатата победа със Северна Македония. А междувременно поразбута мурзилките и засили натиска върху ГЕРБ да обясняват в Европа и САЩ защо връщат България в орбитата на Москва

Гадно копИле излезе Кирил Петков. Точно като в онзи филм на Куентин Тарантино се оказа готов на всякакви мръсни номера да си постигне целите. И продължава да хапе дори притиснат до стената.

А изгонването на 70-те руски дипломати му е блестящо постигане на целите 3 в 1 – успя да си върне на Елеонора Митрофанова за униженията в последните месеци, върна си и на Бойко Борисов за откраднатата победа около френското предложение и вдигането на ветото за Северна Македония. А като краен ефект постигна и доста дълбока промяна – внесе дълбок смут в мурзилките и със сигурност направи живота на руските хибридчици в България доста по-труден. Или поне ги принуди да излязат на слънце да ги видят всички.

Да изгониш 70 руски дипломати и служители на посолството накуп си е доста смел и безпрецедентен ход. Дотук въпреки вълната от изгонени руснаци от страните от ЕС от началото на войната в Украйна подобно нещо не бе правено в такъв мащаб. А дори САЩ се ограничиха да изгонят само 35 руски дипломати, когато през 2016 г. организирани от Москва хакери атакуваха изборите им. Ходът на Кирил Петков със сигурност ще има въздействие върху отношенията на България с Русия за десетилетия напред. Като това, че тези отношения ще са лоши не е непременно лошо нещо за България.

Изгонването на руските дипломати в такъв мащаб обаче има много по-голяма вътрешнополитическа тежест. И неслучайно е един от последните ходове на Петков като министър-председател, въпреки че както се оказа 70-те е било решено да бъдат изгонени още на 9 юни – седмици преди Слави Трифонов да разтури коалицията. А това, че Корнелия Нинова се прави на неразбрала, си е неин проблем. 

Една от основните мисии на Петков с гоненето на руснаците обаче е да обясни ясно на руската посланичка Елеонора Митрофанова, че е пратена на мисия в столица от ЕС, а не в някой централноазиатски стан.

Виктор Иванов, 24 часа