Новини Светът

Руските дипломати изгонени след 3 доклада на ДАНС

  30.06.2022 11:43  
Руските дипломати изгонени след 3 доклада на ДАНС

"Решението, което се случи, е взето на базата на решение на Съвета по сигурност към Министерския съвет и на три доклада от ДАНС", съобщи премиерът в оставка Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание. 

Във вторник той обяви, че България експулсира 70 руски дипломати, като впоследствие се оказа, че от тези 70 - само 43 са дипломати, а останалата част са обслужващ персонал. 

Днес Кирил Петков подчерта, че решението е взето след три доклада от ДАНС и след решение на Съвета по сигурност, в който са: министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, зам.-министърът на финансите, министърът на електронното управление, председателят на ДАНС, председателят на ДАР, директорът на служба "Военно разузнаване", началникът на "Националната служба на охраната", представител на президентската институция и секретарят на Съвета за сигурност.

"Срещата е била на 9 юни. Според мен може би имаше неразбиране как това се случи, но тези доклади датират като се започне от май, юни, а имаме и отделни информации още през март", каза още той. 

Премиерът в оставка поясни, че ще представи пълна хронология на фактите по време на закритото извънредно заседание в НС. В момента парламентът заседава извънредно по искане на БСП. 

Същевременно председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров заяви пред бТВ, че решението за експулсирането руските дипломати е на Министерството на външните работи, а не на Петков.

Той добави, че поне на две заседания на Министерския съвет въпросът с намаляването на броя на дипломатите в посолството е обсъждан.