Новини Светът

Путин: Русия е отворена към диалог за неразпространението на ядрени оръжия

  30.06.2022 14:57  
Путин: Русия е отворена към диалог за неразпространението на ядрени оръжия

Руският президент Владимир Путин заяви, че страната му е отворена за диалог за стратегическата стабилност и неразпространението на ядрени оръжия, предаде „Ройтерс“.

Въпреки войната в Украйна, както Русия, така и Съединените щати подчертаха важното значение на поддържането на комуникация по въпроса за ядрените оръжия. Двете страни са най-големите ядрени сили в света, като разполагат общо с около 11 000 ядрени бойни глави.

"Русия е отворена за диалог за гарантиране на стратегическа стабилност, запазване на режимите за неразпространение на оръжия за масово унищожение и за подобряване на ситуацията около контрола върху въоръжаването“, заяви Путин на юридически форум в Санкт Петербург.

Той каза, че въпросните усилия биха изисквали усърдна съвместна работа и биха били насочени към това да се предотврати повторение на случващото се днес в Донбас.

Путин твърди, че Русия е предприела военна операция в Украйна, за да предпази етническите руснаци и рускоезичното население в източния регион Донбас от гонения от страна на украинските власти, отбелязва "Ройтерс".

Днес той повтори тази своя позиция и обвини Украйна, че е извършила престъпления срещу човечеството.

Според Киев и Запада руската инвазия е неоправдан акт на агресия, с който се цели завладяването на украинска територия и отстраняването на президента Володимир Зеленски.