Новини

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

  30.06.2022 15:28  
Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати. Това заяви президентът Румен Радев на брифинг след срещата на върха на НАТО в Испания.

„На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал представител на президентската институция, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя се повдига вътре за обсъждане, но по нея няма взето решение. От президентската институция бе изпратено писмо към секретаря на Съвета по сигурност към МС с въпрос за взетите решения на съвета. Отговорът е: Няма гласувано и прието решение на този съвет“, обясни държавният глава.

По думите му това ясно показва, че явно решенията в правителството се вземат по някакъв паралелен механизъм, далече от институционалния път за вземане на решения.

„Заседание на КСНС не може да отмени вече взето решение на правителството в оставка. Органът, който контролира Министерски съвет, е българският парламент“, добави той.

Според Радев последствията могат да бъдат изключително сериозни за дипломатическата ни мисия в Москва.

„Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Избори преди 15 септември не са целесъобразни“, каза още Радев.

След срещата на върха на НАТО

„На тази среща на върха бе приета новата ключова концепция на НАТО след 2010 г., която връща Алиансът обратно към неговата същностна мисия – да бъде гарант за териториалната цялост, суверенитета и сигурността на всяка една държава. Това решение има важни последици за всички държави членки да укрепват своя отбранителен потенциал, да развиват своята оперативна съвместимост и особено важно за нас – държавите по Източния фланг – да развиваме своята логистична система, инфраструктура, свързаност“, заяви президентът.

Той добави, че това означава да работим активно и да използваме всички финансови инструменти на НАТО, така че да развиваме тази свързаност – включително тръбопроводи за гориво, шосейна, железопътна свързаност, инвестиции в пристанища и летища.