Светът

Столтенберг призова Путин веднага да спре войната в Украйна

  30.06.2022 15:32  
Столтенберг призова Путин веднага да спре войната в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова президента на Русия Владимир Путин да спре веднага войната в Украйна. В последния ден на срещата на върха на Алианса в Мадрид, Столтенберг подчерта, че опасността е изключително сериозна, ако войната прерасне в открит военен конфликт между Русия и НАТО. Той очерта две задачи пред Алианса, за да избегне пряк конфликт с Русия:

"Едната задача на НАТО и неговите съюзници е да осигуряваме помощ на Украйна - нещо, което одобрихме по време на тази среща. Също така имаме ключовата отговорност да избегнем ескалирането на конфликта и излизането му от границите на Украйна".

Президентът Румен Радев оцени като исторически решенията на НАТО от срещата на върха в Мадрид и превръщането на многонационалната бойна група у нас в бригада според решението за засилване на отбранителните способности на източния фланг:

"И за България това означава да работим активно и да използваме всички финансови механизми и инструменти на НАТО, ката че да развием тази свързаност, включително тръбопроводи за гориво, шосейна, железопътна свързаност, инвестиции в пристанища и летища".