Анализи

Митрофанова да затвори посолството, ако бъдат изгонени 70-те

  30.06.2022 18:54  
Митрофанова  да затвори посолството, ако бъдат изгонени 70-те

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова официално е заплашила, че ако нотата за експулсиране на 70  руски дипломати и служители в мисиите не бъде оттеглена, посолството ще бъде закрито. За това съобщи първо "Епицентър", а OFFNews получи потвърждение от дипломатически източници. 

Ако до утре до 12 часа не бъде отменено решението на българското правителство за експулсиране на 70-те служители на руските задгранични учреждения на територията на България, руското посолство у нас ще постави въпроса пред руската държава за закриването на мисията в София, пише в нота изпратена от Митрофанова до българското Външно министерство. 

Според източници от политическия кабинет на премиера Кирил Петков правителството няма намерение да отстъпи и да отмени нотите. 

България поиска експулсирането на дипломати и служители, които са общо 70, по две причини. Първата е реципрочността, тоест, че числеността на персонала на руските представителства в България не трябва да надвишава числеността на българските представителства в Руската федерация. “Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители”, се казва в съобщението на МВнР.

Втората причина е: “заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения…. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани”./ dw.com