Реакция

Петков поиска Русия да оттегли нотата си, ще запазят 43-ма свои служители

  30.06.2022 23:44  
Петков поиска Русия да оттегли нотата си, ще запазят 43-ма свои служители

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес, предаде БГНЕС.

"Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", допълва Петков. 

"Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности", обясни той. 

"Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота", категоричен е той. 

"Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", добавя Петков.