Новини

Ружа Игнатова е в Топ 10 на най-издирваните личности от ФБР

  01.07.2022 11:18  
Ружа Игнатова е в Топ 10 на най-издирваните личности от ФБР

Тя е единствената жена в списъка на 10-те най-издирвани личности от ФБР.

Ружа Игнатова, известна още като „българската криптокралица“ влезе в Топ 10 на най-издирваните хора от Американските федерални власти (ФБР).

Известие на бюрото, публикувано в четвъртък, предлага награда от 100 000 долара за всякаква информация, водеща до ареста на Ружа Игнатова, която беше привилчена през 2019 г. по осем обвинения, включително измама с ценни книжа.

Тя е единствената жена в списъка на 10-те най-издирвани личности от ФБР.

Българката, за която се смята, че в момента трябва да е на около 40 години, се издирва заради създаването на крипто пирамидата, известна като OneCoin. Тя е в неизвестност от 2017 г.

Федералните следователи обвиняват бегълката, че е използвала схемата, за да измами жертвите си с повече от 4 млрд. долара.

През 2014 г. системата зад криптовалутата OneCoin, започна да предлага на купувачите комисионна, ако успеят да продадат валутата на повече хора. Но агентите на ФБР казват, че OneCoin е безполезен и никога не е бил защитен от блокчейн технологията, използвана от други криптовалути.

Според обвиненията, направени от федералните прокурори, това е по същество „Схема на Понци“, маскирана като криптовалута.

„Тя съобразява схемата си перфектно, като се възползва от неистовите спекулации от ранните дни на криптовалутата“, каза Деймиън Уилямс, висшият федерален прокурор на Манхатън.

ФБР добавя бегълци към списъка си с най-издирваните, когато вярва, че широката общественост може да помогне в тяхното проследяване.

Джейми Бартлет, чието подкаст разследване на BBC привлече световното внимание към историята на Игнатова и финансовото въздействие на OneCoin върху предполагаемите й жертви, каза, че съобщението на ФБР в четвъртък увеличава шансовете тя да бъде заловена.