Анализи

Кой е Асен Василев - новият кандидат за премиер на ПП?

  01.07.2022 15:01  
Кой е Асен Василев - новият кандидат за премиер на ПП?

Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в правителството в оставка с премиер Кирил Петков.

Той е кандидатът за премиер, който „Продължаваме Промяната” обяви, че ще предложи да оглави нов кабинет с мандат на партията в рамките на този парламент.

Това посочи по-рано днес министър-председателят в оставка Кирил Петков във видеоизявление, припомня БТА.

Василев заема поста министър на финансите от 12 май 2021 г. до 15 септември 2021 г. в първия служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

Той е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School, пише в автобиографията му, публикувана от Министерството на финансите.

Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.