Реакция

Кирил Петков: Сам се отказах да бъда отново премиер, за да спасим България

  01.07.2022 15:09  
Кирил Петков: Сам се отказах да бъда отново премиер, за да спасим България

Сам се отказах да бъда отново премиер. Не ми е оказван натиск. Искам да покажем, че целта да спасим България стои по-високо.

Това заяви при инспекцията на газопреносната станция край Стара Загора премиерът в оставка Кирил Петков.

"Трябва да покажем, че няма пост, който да е по-важен от това да спасим България от криза. Василев има безупречна репутация, невероятна честност и аз ще съм горд да продължим работата си заедно", каза Кирил Петков. И допълни, че следващата седмица партията му ще започне преговори за формиране на кабинет. Очаква на масата да седнат и независими депутати.

Той посочи, че подкрепя Асен Василев за свой приемник. Нека завършат преговорите, така Кирил Петков коментира възможността да е министър в новия кабинет на "Продължаваме промяната".

В следващата седмица нека да отворим дискусията с всички депутати по отношение на бъдещ кабинет.

Тогава ще се реди следващият кабинет. Аз съм изцяло за Асен Василев и ПП ще продължим това, което сме започнали, каза в Стара Загора премиерът в оставка Кирил Петков.

Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Никой дипломат не трябва да дава срок от 24 часа - от днес за утре, за такъв ултиматум, какъвто е този от Русия.

Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира официалното решение на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова да повдигне въпроса за закриването на дипломатическата мисия пред властите в Москва.

„Мисля, че г-жа Митрофанова трябва да спре да се изявява по медиите. Нашите отношения с Русия трябва да продължат. Ние имаме история. Митрофанова се опитва да си играе със страховете на хората. Този тон не е продуктивен”, каза още Кирил Петков.

Той отбеляза, че 70 наистина е сериозна бройка, когато касае експулсиране на дипломати, но и оставащите у нас 43-ма служители на руското посолство също са много. „Ние имаме 12 души в Москва”, подчерта министър-председателят в оставка.

По отношение на новата газова връзка премиерът в оставка подчерта, че кабинетът му е изпълнил обещанието си да има газ в тръбите до 1 юли.

„Видях 42 бара напълнени тръби. Вече официално имаме алтернативно трасе. Това е истинската диверсификация. А азерският газ е в пъти по-евтин от този на „Газпром”, отбеляза Петков.

Проектът IGB е от ключово значение за повишаване на сигурността на доставките и за осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за България и региона на Югоизточна Европа.