Бизнес Светът

Туроператори от Бурса ще водят турски туристи по Северното Черноморие

  01.07.2022 16:42  
Туроператори от Бурса ще водят турски туристи по Северното Черноморие

Туроператори от Бурса (Турция) ще водят турски туристи по Северното Черноморие още от есента на тази година. Това обяви за TravelNews Юлиян Бонев, управител на „Травел Клуб България“, който заедно с Божидарка Балинова от "Хестия", доведоха на инфотур у нас 13 членове на Асоциацията на туроператорите по Северно Мраморно море (TURSAB BURSA). Представителите на турските компании ще организират пакети с 3 и 4 нощувки за хазартен туризъм, СПА туризъм и спортни групи в работещите целогодишно хотели във Варна, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчев ден, Кранево, Балчик и Албена. Те разгледаха различни обекти в курортите. Голямо предимство за привличането на турските гости е директната самолетна връзка между Истанбул и Варна на „Турските авиолинии“, която е целогодишна, обясни Бонев. Бурса е само на час и половина път от Истанбул.

„Туроператорите останаха с много добри впечатления от Северното Черноморие. Някои идват за първи път, а други не са стъпвали от 10 години и виждат голямата промяна с хубави хотели, кухня, гостоприемство и забележителности“, коментира Бонев. Фирмите проведоха и срещи с туристическия бизнес от региона на Варна в хотел „Интернационал“ в Златни пясъци.

От турските компании проявяват интерес още и за изпращане на туристи през летния сезон у нас, тъй като са се наситили вече на собствените им курорти. Освен това България е близка дестинация. Те търсят освен хотели, но и къщи, вили и ваканционни комплекси. По-младите наблягат на курорти с дискотеки, барове и клубове. В Бурса има много български изселници, като с наследниците им се предполага, че броят им достига 500 000 човека. „Те искат да посетят и опознаят България“, подчерта Юлиян Бонев.

Голяма част от туроператорите от Бурса предлагат още зимни ваканции в България. Те водят туристи в Банско, Боровец и Пампорово. „Зимните ни курорти са изключително популярни в Турция“, каза Бонев. Според него трябва да бъдат привлечени гостите от южната ни съседка да идват целогодишно в страната. Най-големият проблем си остават визите. Българските консулски служби ги издават за около 2 седмици и не може да бъдат подавани по интернет. Цената също е висока и достига до 110 евро на човек. Докато турците подават за виза за Гърция по електронен път и им излиза за много кратко време, обясни Бонев.

Турция е огромен пазар и населението вече надхвърля 84 млн. човека. Потенциалът им за привличане на туризъм в България е огромен. През 2019 г. са пристигнали над 648 000 турски туристи у нас, показват данните на Министерството на туризма. Това е четвъртият най-голям пазар за българския туризъм след Румъния, Гърция и Германия.

Мирослав Иванов