Бизнес

Бизнесът е в невидение за използването на ваучерите за туризъм

  05.07.2022 15:48  
Бизнесът е в невидение за използването на ваучерите за туризъм
Ваучерите за храна вече ще важат и за туризъм

Бизнесът е в невидение по какъв начин, за какво и от кога ще се използват ваучерите за храна, които вече ще важат и за туризъм. Промяната в мярката беше гласувана в актуализация на бюджета на страната с цел стимулиране за ползване на туристически услуги, но само на територията на България. По този начин трябва да бъде подпомогнат най-засегнатият бранш от световната Ковид пандемия.

„Нямаме никаква яснота за какво ще важат ваучерите за туризъм, за каква сума и какво ще може да се плати с тях“, заяви за TravelNews Димитрина Горанова, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Организацията ще поиска становище от Министерството на туризма. Според нея трябва да има правилник за използването на ваучерите и дали ще влязат всички услуги на обектите, които са регистрирани по Закона за туризма. Това са хотели, туроператори, туристически агенти, ресторанти, СПА центрове и др. „Имаме информация, че туроператорите и агентите ще могат да приемат ваучери, но не е ясно дали ще важат например за екскурзии и хотелско настаняване в чужбина“, коментира Горанова. Мярката реално е в помощ на българска компания, но за ползването на услуги в чужбина, обясни тя. Освен това няма яснота дали ще могат да бъдат плащани еднодневни екскурзии из България, голяма част от които се правят от транспортни фирми и не притежават туроператорски лиценз.

„В момента цари пълен хаос и неяснота за въведените ваучери за туризъм. Няма никакви очертани правила“, обяви Павлина Русева, член на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). По думите й трябва да се уточни дали ще важат само за хотелско настаняване или ще могат да се ползват и за екскурзии в страната. „Министерството на туризма трябва да даде ясен знак кой сектор от туризма иска да подпомогне най-много с тази мярка. Дали ще е целият бранш или само хотелиерите, туроператорите, ресторантьорите или транспортните фирми“, каза Русева.

Мярката с ваучерите за туризъм е сред ключовите инициативи на Министерство на туризма и цели да насърчи вътрешния туризъм и повиши приходите от туристическа дейност. С ваучери ще можем да плащаме за всички туристически услуги, описани в Закона за туризма, обясниха от ведомството. В бюджет 2022 са предвидени 1.2 млрд. лв. за ваучери. Очакванията са около една пета от тези пари да бъдат използвани за туристически услуги. Haд 500 000 cлyжитeли пoлyчaвaт вayчepи зa xpaнa вceĸи мeceц.