Новини Светът

Путин предлага руски паспорти на всички украинци

  12.07.2022 10:47  
Путин предлага руски паспорти на всички украинци

Москва е предложила на всички граждани и гражданки на Украйна руски паспорти по експресна процедура. "Всички граждани на Украйна имат правото да получат руско гражданство по улеснена процедура", се казва в декрет на руския президент Владимир Путин.

В края на май 2022 Русия започна да предлага руско гражданство по бърза процедура на хората от двата южноукраински региона Херсон и Запорожие, които до голяма степен са под контрола на руските военни. Има данни, че там руснаците вече работят над референдум за присъединяване към Русия. За жителите на Донецк и Луганск, които са под контрола на проруски сепаратисти, бързото получаване на руски паспорт е възможно още от 2019 насам. По данни на вътрешното министерство на Русия от средата на месец юни, така в рамките на три години над 800 000 жители на Донбас са взели руски паспорти. Тези данни обаче не са потвърдени от независим източник.

Украинските власти упрекват Москва, ѝче поставя под натиск украински граждани да вземат руски паспорти и се опасяват от анексия на окупираните територии. "Това е нов удар срещу суверенитета и териториалния интегритет на Украйна", се казва в съобщение на украинското външно министерство.