Коментари

Христо Иванов: Не трябва да има кабинет на всяка цена, но сме длъжни да опитаме

  14.07.2022 13:09  
Христо Иванов: Не трябва да има кабинет на всяка цена, но сме длъжни да опитаме

Не е нужно да има кабинет на всяка цена. Ние сме длъжни да се опитаме да го съставим. Има смисъл да съществува, само ако продължим тенденцията на реформата, ако бъде кабинет на промяната, заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента. 

Днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на представителите на ГЕРБ Десислава Атанасова и Томислав Дончев, след което Атанасова очаквано обяви, че ГЕРБ няма да го реализират и няма да излъчват кандидат за премиер. 

Утре Радев ще проведе консултации с парламентарно представените сили. Три партии са изразили готовност да получат третия мандат - БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Радев обяви, че ще реши кого да избере след консултациите.  

По думите на Христо Иванов третият мандат за съставяне на правителство е колективен спорт, и ако ДБ получат мандата, това няма да е защото са голяма парламентарна група, а заради диалогичността и възможността си да поставят националните приоритети пред емоциите.

"Оттук нататък предстои заложената по Конституция опит за кризисен трети мандат. Всяка партия ще трябва да помисли иска ли избори и за това има аргументи, които са тяснопартийно обвързани или страната да се стабилизира", заяви той. 

Ако ДБ получат третия мандат, ще предложат формула за кабинет. Идеята на лидера на парламентарната група на ДБ е да се реконструира досегашното мнозинство, с по-малко присъствие на политическите лидери и най-вероятно с ограничен времеви обхват, който да преведе България през предстоящите кризи през зимата.

ДБ са открити за преговори с всички партии от бившата управляваща коалиция, включително и с ИТН, подчерта Христо Иванов. 

Лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че не би си позволил да подсказва на кого ще даде Радев третия проучвателен мандат.

От ПП ще отидат на консултациите за третия мандат при държавния глава утре в 9 часа. ПП биха подкрепили разговори, които да се състоят около програмата на управляващи в оставка с коалиционните им партньори БСП и ДБ.

Гюров подчерта, че ПП няма да водят разговори с ръководството на ИТН за третия мандат като се аргументира, че партията на Слави Трифонов е развалила коалицията.

Ако БСП получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, ще направи всичко възможно да състави кабинет, но не биха водили разговори с ДПС и ГЕРБ, обяви депутатът от БСП Борислав Гуцанов. 

Гуцанов очаква, че опозицията няма да има как да сформира кабинет и в евентуален следващ парламент, защото са все така в изолация. 

Според него кандидат-премиерът трябва да е равно отдалечен от всички партии, от най-голямата партия, но и друга възможна кандидатура, пряко свързана с мандатоносителя. 

Според депутата от ИТН Станислав Балабанов, ако ИТН получат третия мандат, те ще подходят максимално отговорно за съставяне на правителство. Балабанов е на мнение, че не е логично Кирил Петков или Асен Василев да заемат премиерския пост.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че ще участват в консултациите с Радев както винаги досега. "Решаването на тази голяма за страната политическа криза, която дойде със заявката смяна на модела ГЕРБ, виждаме, че не се случва. Това редене на кабинети по молове и джипки трябва да приключи", заяви той. 

По думите му трябва час по-скоро да се отиде на предсрочни избори, но към това да се подходи с голяма отговорност.