Анализи Бизнес

Русия вече намеква за пълно спиране на газа за Европа

  19.07.2022 12:59  
Русия вече намеква за пълно спиране на газа за Европа

Русия направи още една крачка към пълно спиране на природния газ за Европа, след като държавният енергиен гигант "Газпром" обяви форсмажорни обстоятелства за някои от своите доставки за Европа. В писмо от "Газпром", видяно от Reuters, се твърди, че компанията не може да изпълни задълженията си за доставка поради "извънредни" обстоятелства.

Според агенцията клаузата за непреодолима сила, която се използва за защита на бизнеса от фактори извън контрола на компанията, е в сила със задна дата за доставки, започващи от 14 юни.

Търговски източник твърди пред агенцията, че писмото се отнася до доставките през тръбопровода "Северен поток 1" за Германия, който в момента е спрян за техническа поддръжка. Този ход на "Газпром" ще подхрани опасенията за пълно спиране на доставките на руски газ, след като компанията започна да ограничава подаването на суровината през последния месец.

Държавите в цяла Европа в момента полагат усилия да напълнят газовите си хранилища преди зимата на фона на опасенията, че недостигът ще доведе до въвеждане на лимити за ползване на суровината и спиране на тока. Очаква се до края на тази седмица ЕК да обяви и план за ограничаване на консумацията на природен газ.

Към 16 юли средното ниво на запълване на газовите хранилища в Европа е 64%. България обаче изостава и капацитетът на "Чирен" е запълнен само на 40%.

Свиване на доставките на газ

"Газпром" доставя по-малко газ за клиентите си, отколкото е задължена по договори, като компанията се позовава на проблеми с турбините на главния си тръбопровод за Европа - "Северен поток 1". Потоците през Украйна също са намалели, след като един от двата основни входни пункта на границата с Русия беше затворен поради войната.