Бизнес

Газът в Европа поскъпва към 160 евро/MWh, след като Путин предупреди за ново намаление на доставките

  20.07.2022 12:47  
Газът в Европа поскъпва към 160 евро/MWh, след като Путин предупреди за ново намаление на доставките

Цената на природния газ в Европа се повишава с близо 4% към 160 евро за мегаватчас в началото на днешната търговия, следвайки предупреждението на руския президент Путин, че може да има ново съкращаване на доставките на синьото гориво през "Северен поток 1" поради "технически" причини.

Търговията в сряда стартира на ниво от 152 евро за MWh като реакция на вчерашна информация, че "Газпром" ще възобнови навреме в четвъртък (21-ви юли) газовите си доставки за Европа през "Северен поток 1" след приключване на планираната поддръжка и профилактика.

Днешното изявление на Путин обаче доведе до скок на фючърсите на нидерландския газов хъб TTF обратно към и малко над 160 евро за мегаватчас.

По-рано тази седмица също така стана ясно, че енергийният гигант "Газпром" е обявил "форсмажорни" обстоятелства за доставките за няколко клиенти в Европа, което може би е сигнал за намеренията да преустанови газовите си потоци, възможност, за която самият Европейски съюз посочи, че се подготвя.

В същото време гореща вълна, която вероятно ще доведе до рекордно високи температури, продължаваща да преминава през Западна Европа, повишавайки потреблението на електроенергия за електроуредите за охлаждане, което кара електроцентралите да се запасят с повече природен газ, за да отговорят на търсенето. 

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)

На този етап новото поскъпване на газа изглежда ограничено поради по-ниското търсене на втечнен природен газ в Азия и по-специално от Китай, където новите случаи на Covid-19 скочиха над 1000 за пръв път от 20-ти май насам, което подновява опасенията за въвеждане на нови локдауни.

В същото време през последните дни има рязко повишение на производството на слънчева енергия в Германия, което също може да послужи като временна спирачка пред подновено рязко поскъпване на природния газ.

Акцентът на газовия пазар обаче продължава да се поставя върху утрешния ден, когато ще стане ясно, дали ще бъдат подновени, и в какви количества, доставките на руски газ през "Северен пот 1".

В сряда пък се очаква ЕК да представи извънредни планове за намаляване на потреблението на газ в близките месеци, тъй като без дълбоки съкращения страните от Европейския съюз могат да имат сериозни проблеми с горивото през зимата, ако Русия прекъсне доставките.

Европейската комисия ще призове страните да се подготвят за възможни по-нататъшни съкращения на руските доставки чрез намаляване на потреблението на газ. Проект на плана на ЕС, видян от Ройтерс, ще предложи доброволна цел за страните членки да намалят търсенето си на газ през следващите осем месеца, което обаче може да се превърне в правно обвързващо при газова криза.

Представители на ЕС казаха, че целта ще бъде намаляване на използването на газ с 10-15%.

Ако в две или повече държави от Евросъюза настъпи извънредна ситуация поради понижение на газовите доставки, то тогава "ще бъдат наложени задължителни квоти за ползването на природен газ", се казва в работния вариант на плана.  

Предложението, което може да се промени, преди да бъде публикувано, ще се нуждае от одобрение от страните от ЕС, които са до голяма степен отговорни за собствените си енергийни политики.

Европейските официални представители посочват, че е от решаващо значение да се действа сега, вместо да се чака да се реагира, ако Русия намали доставките.

В проектодокумента се посочва, че пълното спиране на руския газ, съчетано със студена зима, може да намали средния БВП на ЕС с между 0,9% и 1,5%, ако страните членки не са се подготвили за подобен сценарий.

ЕК също така ще предложи мерки за ограничаване на използването на газ, включително държавни търгове за промишлеността, за да получи тя компенсация при използване на по-малко газ. Правителствата също така трябва да решат реда, по който ще принудят индустриите да затворят при извънредна криза с газовите доставки.