Бизнес

Цената на газа удари 4-месечен връх

  26.07.2022 17:48  
Цената на газа удари 4-месечен връх

Това се случва след като руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че ще намали допълнително потоците през газопровода "Северен поток 1".

Фючърсите на природния газ в Европа продължават да поскъпват силно и през днешната търговия, достигайки 4-месечен ценови връх от 190 евро за мегаватчас, поради продължаващите опасения относно затягането на европейските доставки, съобщи БНР.

Това се случва след като руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че ще намали допълнително потоците през газопровода "Северен поток 1", позовавайки се на проблеми с газови турбини, като от 27 юли ще предоставя само по 33 млн. кубически метра дневно, което е приблизително едва 20% от капацитета на ключовия тръбопровод.

Това застрашава целите на ЕС за запълване до 80% от капаците на газовите си хранилища преди предстоящия зимен сезон.

Използването на природния газ като оръжие от страна на руския президент Путин предизвиква прилив на интерес за доставки и от други основни купувачи на втечнен природен газ, включително Япония и Южна Корея, които осъществяват плановете си да закупят повече LNG товари за зимата, опасявайки се, че Европа ще натрупа запаси по подобен начин, но с по-бързи темпове.

Всичко това предизвиква ново рязко поскъпване на природния газ в Европа за втори пореден ден на търговия. Към 12.15 часа българско време газовите фючърси на нидерландския хъб TTF поскъпват с близо 7% към 190 евро за мегаватчас за пръв път от 9-март 2022 г.

Европейските цени на газа се покачиха над 200 евро за мегаватчас в първите дни на руската инвазия в Украйна. Цените през следващите седмици/месеци се установиха в по-ниска нива около под 100 евро за мегаватчас, преди обаче от средата на юни насам да скочат повече от два пъти, след като Кремъл в лицето на "Газпром" започна системно да намалява доставките си за Европа изтъквайки редица "технически причини".

Междувременно потоците на руски газ към Европа през тръбопровода "Северен поток" намаляха във вторник сутринта преди очакваното рязко ограничаване на капацитета от сряда нататък, докато потоците през транзитните маршрути през Украйна засега остават стабилни.

Физическите потоци през газопровода "Северен поток 1" бяха 27 749 860 киловатчаса на час (kWh/h) тази сутрин, което е спад от нива над 29 000 000 kWh/h през по-голямата част от предишния ден, съобщава Ройтерс.

Номинациите за руски газови потоци в Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани бяха около 36,8 милиона кубически метра на ден, което е слаба промяна спрямо предходния ден, показват данни на украинския оператор на преносна система.

"Газпром" заяви, че доставките му на газ за Европа през Украйна през входната точка Суджа се очаква да бъдат 41,9 милиона кубични метра във вторник спрямо 41,7 милиона кубически метра ден по-рано.