Реакция

ПП реже Борисов за сделка, не желае общи листи с ДБ

  04.08.2022 14:52  
ПП реже Борисов за сделка, не желае общи листи с ДБ

Бойко Борисов е предложил на "Продължаваме промяната" за втори път сделка за общ фронт, пише в новия си брой седмичникът "Галерия".

Лидерът на ГЕРБ бил готов да даде колкото е нужно депутати за стабилно мнозинство след изборите при едно условие - да бъдат спрени всички разследвания срещу него. Предложението дошло чрез депутати на ГЕРБ, но засега от ПП са отрязали намеренията на бившия премиер.

От ПП са отрязали и своите бивши партньори от "Демократична България" за общи листи. Първият аргумент на хората на Кирил Петков и Асен Василев е, че двете партии ще изгубят по около 10% от избирателите си, както сочели социолозите. В ПП имало доста ляво настроени хора, също така и не малко русофили, които не харесват "жълтопаветниците", пише вестникът. Същото важи и за електората на ДБ, които пък не харесват част от лицата на "Промяната".

Вторият аргумент е, че при общи листи ПП ще трябва да жертва доста от сегашните си депутати, които работеха здраво през кампанията и след това.

"Няма как Кирил Петков, Асен Василев или Ицо Хазарта да се откажат доброволно да са водачи на листа заради Христо Иванов или ген.Атанасов", заявява източник на изданието. "За оферта на Хаджигенов и Бабикян въобще не може да говорим, дори не искаме да ги чуем".

ПП се чудели и какво да правят с отцепниците от "Има такъв народ", които също се гласят да влязат в листите. Изданието прогнозира, че шестимата ще бъдат включени в листите на места, където ПП има по-слаби резултати.

За водачи на листи на 100% могат да бъдат считани Асен Василев, Кирил Петков и Ицо Хазарта /София/, Росен Костурков /Пловдив-област/, Никола Минчев /Перник/, Михал Камбарев /Смолян/, Андрей Гюров /Благоевград/, Инна Иванова /Монтана/, Деница Симеонова /Враца/, Искрен Абаджиев /Ловеч/, Мирослав Иванов /Ямбол/, Константин Бачийски /Бургас/, Даниел Лорер /Варна/, Иван Христанов/Плевен/. Чака се решението на Николай Събев за Русе, не е ясно и дали Александра Милчева, която роди момиченце преди дни, ще се кандидатира в Търговище. Асен Василев 99% ще води листата и в родното му Хасково. Ако Кирил Петков води листата в Пловдив-град, втори след него ще е прочулият се с отказания подкуп заради ГКПП "Капитан Андреево" Христо Даскалов, пише "Галерия".