Коментари

Петков остро към кабинета: Защо в най-важния момент за България се връщаме две крачки назад?

  05.08.2022 17:58  
Петков остро към кабинета: Защо в най-важния момент за България се връщаме две крачки назад?

"Защо направихме една крачка напред, а в най-важния момент за България се връщаме две назад?"
По този начин започна своя първи коментар за действията на кабинета на Гълъб Донев бившият премиер Кирил Петков. В обширна публикация в социалните мрежи той зададе поредица от въпроси към министрите и ги упрекна в рискови действия.

Anchor
"Енергийната криза"

По повод обявената от Донев "криза в енергетиката" съпредседателят на "Продължаваме промяната" обобщи, че се прави кризисен щаб за газа, който да работи денонощно, но "нито има поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите". По думите на Петков не е имало и обаждане към компанията, която запази капацитет за нас в Гърция:

"Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб", попита още Петков.

В тази връзка е и вторият въпрос, който Петков зададе, а именно - бъдещето на връзката Стара Загора - Комотини:

"Гръцката връзка се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация. С протоколно решение на новия министър на енергетиката от 03.08.2022 г., наше решение от 22.07.2022 г. е отменено в частта „одобряване на избора на Надзорен съвет на АйСиДжиБи“. Така дружеството няма да изпълни изискванията за промяна на корпоративната структура съгласно модела на Независим преносен оператор. Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок.Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в екплоатация ще спести милиони на България", напомни Петков.

Anchor
Отмяна на решения и назначения

По повод предприетите първи действия от страна на служебния кабинет още на първото си заседание, свързано с отмяна на ключови решения и последвали рокади на важни постове, Петков коментира:

"Отменят се решения на нашето правителство, свързани с мястото на България в ОИСР, за детски площадки и дневен център за възрастни хора в Ямбол - защо? Прави се немотивирана смяна на управлението на НАП, въпреки рекордните приходи много добра събираемост – защо? Въвеждат се задължителни маски навсякъде на закрито в София, при положение че само 2.5% от интензивните легла са запълнени – защо?", попита риторично бившият премиер.

Петков обърна внимание и на проблем с ТЕЦ "Брикел", който бе затворен преди дни: "Брикел започна отново да пуши и дими само часове след като нашето правителство си отиде".

Експремиерът завършва публикацията си с думите, че "България наистина е на вододел", а "моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл" и допълва:

"Най-важното в този момент за хората е да има стабилност, да има спокойствие, да се гради и гледа напред. Ето защо силата е в ръцете на всички българи. Гласувайте на следващите избори! Стига толкова стъпки назад в нашата история, време е да се откъснем от всичко, което ни държи в миналото и да поискаме по-добър живот, в една нормална, просперираща европейска България", завършва Петков и илюстрира поста си така: