От мрежата

Варна - по-мръсна за 30 млн. лв. повече

  08.08.2022 18:18  
Варна - по-мръсна за 30 млн. лв. повече

Вкрая на миналата седмица изтече срокът, в който кметът на Варна Иван Портних трябваше да изпълни предписанието на регионалната екоинспекция и да предприеме "спешни мерки и действия за отстраняване на допуснатите замърсявания и нередовното сметосъбиране и сметоизвозване в градските райони "Приморски" и "Одесос"". Въпреки това разлика в състоянието на града, който от месеци е засипан със смет, няма, пише "Дневник".

Целта на предписанията е да не бъде допусната "потенциална опасност за човешкото здраве и околната среда", която изглежда напълно реална

на фона на купищата смет

разпилени край местата за събирането й в централната част, парковете и крайбрежната алея на града.

В отговор на гневните коментари и стотиците снимки, които заливат социалните мрежи, от администрацията на кмета Портних обвиниха гражданите в неправилно изхвърляне на битовата смет и разпоредиха проверки, които да установят кой замърсява Варна и да наложат наказания.

От районната инспекция по околната среда и водите обаче мотивираха предписанието си до Иван Портних с факта, че в разгара на летния сезон са получили множество сигнали за нередовно обслужване на контейнерите за смет в града. Предписано е осигуряването на достатъчен брой контейнери и изготвяне на графици за почистването им, в които да бъде отчетен увеличеният брой на хората, живеещи в града през летния сезон.

Така изглежда крайбрежната алея във Варна в разгара на летния сезон.

Така изглежда крайбрежната алея във Варна в разгара на летния сезон.

Друг срок - до 11 август, е даден на община Варна, за да представи в РИОСВ - Варна, програма с ефективни мерки и действия за капацитета на разположените в града контейнери за битови отпадъци и честотата на извозване на сметта. "При неизпълнение на направените предписания

ще бъдат предприети административнонаказателни действия

по Закона за опазване на околната среда", завършва писмото до варненския кмет.

В петък в екоинспекцията е било получено писмо от Портних, в което той информира, че в изпълнение на направените предписания те са били препратени до администрациите на централните градски райони "Приморски" и "Одесос". Ефектът от действията му до момента, а както и вече в продължение на близо две години е нулев.

Като илюстрация на неспособността на Портних да се справи с чистотата във Варна и през почивните дни крайбрежната алея в града беше засипана с чували разпилян боклук от близките заведения, за които в препълнените контейнери не е имало място. Останалото свършват гларусите. Според граждани, свързали се с "Дневник", край тази гледка в петък за тридесет минути - между 7.30 и 8 ч. сутринта, четири пъти са преминали специализирани камиони за събиране на смет на почистващата компания ЗМБГ. Нито един от тях обаче не спря, за да почисти контейнерите или разпиления боклук.

Още в началото на юли от общинската дирекция по екология съобщиха, че заради проблемите със събирането на сметта

на дружеството ЗМБГ е наложена глоба от 116 хил. лв.

Любопитното уточнение към тази новина, направено лично от директора на дирекцията Тодор Колев, гласеше, че "налагането на парични глоби на фирмата само по себе си нямало как да доведе до особен резултат, тъй като до голяма степен ситуацията с боклука във Варна се дължала на самосъзнанието на хората". Така не стана ясно защо всъщност на ЗМБГ е била наложена глоба.

Пак тогава председателят на общинската комисия "Благоустройство и комунални дейности" Христо Атанасов описа и

проблеми "от кухнята на сметосъбирането" във Варна

така:

"За съжаление липсва стиковане между камиона, който взима съдовете и ги изпразва, и помощното камионче, което минава след това да обере боклуците покрай контейнерите, разказа той. Има и един огромен проблем, свързан с нашето самосъзнаение. Вече при няколко проверки се установява, че се оставят отпадъци край съда, при положение че вътре е празен. За съжаление контейнерите нямат уред, който да отчита кога е пълен съдът. Камионите пък имат GPS, но на съда няма, за да може да бъде отчетено, че е взет", каза още той. Но думите му дават едно от вероятните обяснения за това състояние на крайбрежната алея във Варна, описано от граждани, повече от месец по-късно. Явно сметосъбиращата компания се отчита пред местната власт с данните от GPS системата си, а не с резултата от движението на камионите и "малките камиончета" по улиците на Варна. Така виновни се оказват отново гражданите.

В началото на август варненци, които се събраха на протест пред общината заради недоволството си от проблема със събирането на сметта в града, бяха глобени от общински служители "за неправомерно изхвърляне на боклук" (торби с хартиени отпадъци, които са държали в ръцете си) на нерегламентирано място.

Събитието, наречено

"Смет за кмет"

стана повод на място да пристигне екип инспектори от общинската дирекция по екология и представители на Общинска полиция.

Дни наред с чувал пълен с хартиени отпадъци пред кметството във Варна протестира и активист, известен в социалните мрежи като Радо от Варна. В профила си във фейсбук той съобщи за заплахи от общински служители, че ако остави чувала на земята, ще получи глоба до 800 лв.

В профила си във фейсбук протестиращ пред сградата на община Варна съобщи за заплахи от кметски чиновници, че ако остави чувала на земята, ще получи глоба до 800 лв.

Свързаното с братята Кирил и Георги Домусчиеви дружество ЗМБГ ще чисти Варна до 2026 година

и изпълнява тази дейност от 2016 г. досега. Компанията бе единствената, подала оферта в търга за възлагане на обществената поръчка на стойност 90 млн. лв. без ДДС или 108 млн. лв. с ДДС, обявен от местната администрация през м.г.

Тази стойност е с близо 30 млн. лв. повече от това, което Варна плащаше по последните си петгодишни договори за поддържане на чистотата в града. След 2016 г. събирането на сметта беше поделено между ЗМБГ и консорциум "Варна 1" ДЗЗД. Общата стойност на обществената поръчка, която изпълняваха те, беше 61 млн. лв. без ДДС. Сега само ЗМБГ ще получава с 30% повече, за да събира приблизително същото количество боклук, което е събирала и през последните пет години.