От мрежата

Платформа Прогрес търси съмишленици за леви политики

  11.08.2022 10:44  
Платформа Прогрес търси съмишленици за леви политики

Новосформираната лява платформа "Прогрес" започва да търси съмишленици за реализирането на реални леви политики в България. Тя обединява в себе си леви интелектуалци и граждани, вече е припозната и от "Изправи се! БГ" на Мая Манолова. Първата официална изява на платформата бе предшествана и от тематична дискусия.

Станислав Додов уточни, че следващата седмица ще обявят точно как ще канят съмишлениците си. Няма да има набор от лица, които да са водачи за вечни времена, подчерта той.

Работата по платформата е започнала в началото на годината, с търсене на обединение и механизми за общи действия в ляво, както и "начини за внушаване на отговорност на официалните политически субекти и състезателите за власт". Социални, справедливи политики - това е в основата, увери Додов.

Отправяме предизвикателство към политическите субекти дали ще се припознаят за модерна левица, добави той. Първо отговорили "Изправи се България", но се надяват на още съмишленици.

Намираме се в откровено антисоциална държава, заяви Додов. И атакува БСП, "която в този момент е само българска от трите думи в името" , но изрази надежда, че тя ще се върне към лявото. И, че се надява и тя, като други субекти да предприемат курс към модерна левица.

"Никой в парламента не изразява интересите на огромни мнозинства леви хора. Това е залог за политиките в България", заяви Додов. Той се протеснява България да не се превърне във версия на Полша или Унгария, където липсвали социални политики.

Макар изборите да са ги разбързали, платформата не цели участие в тях.

"Платформата не е създадена в името на конкретен политически субект. Няма да работи за конкретен политически субект, а ще търсят съмишленици за леви политики", подчерта Додов.

Приоритетите са записани в манифест, уточни Войслав Тодоров от "Изправи се! БГ". Сред тях е по-справедливото разпределение на благата и защита на трудовите права. "Лявото е именно защитата на хората на труда, да получаваш достойни доходи. Когато караш" Бентли" да плащаш повече данъци от лелката и медицинската сестра. В държавата се случва обратното", обобщи той. Платформата иска подобряване на социалните системи, здравеопазването и образованието. Против са държавните плащания към частни училища, по която се плаща на държавни. Така бе източно и здравеопазването, заяви Тодоров.

Лявото е и зелено - не може да оставяме олигарси, приближени до властта да тровят водите и въздуха, добави още той.

"Платформата не е политическа програма. Ще се радваме ако вдъхновява такива, но тя прави общ очерк на типове политики, които са необходими. Приемането на манифеста ще е условие за участие в платформата", подчерта Додов.

Според преподавателката от Ямбол Мими Караколева лявото е в дълбока пагубна криза. " От доста време няма левица и силно ляво, има имитация. Има левица, която се употребява. Поколения наред са манипулирани, че лявото е нещо лошо. Тази представа може да бъде преобърната", заяви тя.

Политологът Страхил Делийски заяви, че не е лошо да започнем да си говорим за капитализъм."Всичко, което ни се случва в нормално за такава ситуация, смята той.