Анализи Светът

До 30 години човечеството ще остане без 50% от сладката си вода (Графика)

  12.08.2022 15:35  
До 30 години човечеството ще остане без 50% от сладката си вода (Графика)

Наводнения, глад, лавини и свлачища заплашват света заради силното топене на ледниците. Учени предупреждават, че огромните блокове лед изчезват със скорост, по-бърза от очакваната, което ще доведе до скорошни последици за човечеството като покачване на морското равнище, липса на източници на питейна вода и енергия.

В момента най-застрашени са алпийските ледници, защото техните шапки са едни от най-късите и най-тънките в света. Според изследване на Ройтерс те ще загубят повече от 80% от масата си до 2100 година.

След зима без почти никакъв сняг Алпите бяха ударени от две големи горещи вълни това лято. Измервания показаха, че след тях точката, на която водата замръзва, се е покачила на 5184 м надморска височина. Преди това е била на 5117 м според измерване, направено през 1995 г. За период от 27 години има повишаване от 70 м. Тази рязка промяна е пряка заплаха за човека.

На 3 юли част от ледената шапка на най-високия връх на Доломитовите Алпи в Италия – Мармолада, се срина, като уби 11 души. Причина за инцидента беше разтапянето на т.нар. пермафрост (вечно замръзнала земя) под ледника.

Опасността от бързо изчезващите глетчери води и до  дипломатически скандали. Границата между Италия и Швейцария минава по дренажната линия на алпийския ледник Теодул. Неговото отдръпване измества вододела, по който ледниковите води се оттичат. Именно това явление постоянно променя границата между двете държави. Сега водите на Теодул минават под хижата Rifugio Guide del Cervino. Когато била построена през 1984 г., тя била изцяло в границите на Италия, но след разместванията част от леглата и ресторанта вече се намират в Швейцария. Двете страни прекараха 3 г. в предоговаряне на границата, като през 2021 г. беше подписано споразумение между тях, пише в. “Гардиън”.

Учени отбелязват, че ледниците имат основна роля за равновесието в природата. Те са най-големите резервоари на сладка вода на земята. Над 50% от нейното количество се съхранява в тях. Тя е жизненоважна за съществуването на по-голямата част от живите организми, включително и на хората. Ледените шапки играят ролята на регулатор на климата. Тяхната повърхност отразява слънчевите лъчи, което помага за контролирането на средната температура на Земята. С отдръпването на ледниците планетата абсорбира все повече слънчева топлина, което забързва глобалното затопляне. Тяхното разтапяне е опасно за океанската екосистема, защото променя нивото на солта в морските води, което е пагубно за флората и фауната там.