Коментари

Седмичен коментар

  29.08.2022 09:35  
Седмичен коментар

Мили родни картинки днес

 

Бойко Борисов, бивш премиер, 24 август, на пресконференция

„Решението (по повод на арестуването му – б.р.) е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали... и заря поръчали. С единствената задача да ме извлекат пред децата с белезници, знаейки, че извършват незаконни действия. 

Точно тези хора, които са видно корумпирани, са се захванали да правят съдебна реформа... Сега ми разказаха всичко. Като паднат, всичко разказват, нали знаете – българинът е страхлив. 

 

Кирил Петков, бивш премиер, 24 август: 

„Борисов е доказан лъжец. Ще го съдя за половин милион. Омръзна ми да слушам всичките му лъжи за посредници, за комисионни, за всякакви клевети, за които той непрекъснато говори навсякъде. Трябва да спрем този тип стари лъжци с мутренски похвати да сменят главната тема на деня.“ 

Експремиерът опрдели атакаките на Борисов за „пици с кристали“ като „фантазии на един стар човек, който има реални проблеми“.

 

 

„Петър Богдан е внесъл у нас през 17 век концепцията за свободата. Позовава се на мисъл, приписвана на Диоген: най-висше между хората е свободата. 

Проф. Лилия Илиева, в интервю на журналиста Цветан Томчев  като откривателка на историята на Петър Богдан, „Труд“, 25 август

 

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов  за в. „Труд“: 

Пясък и кал затрупаха града на Левски. 7 години държавата си прави оглушки. Три пъти от 2014 г. насам сме кандидатствали пред Комисията по бедствия и аварии към МС да отпуснат пари за допълнителни подпорни стени и прагове на дерето, което предизвиква наводненията, и да вдигнат около 50 см мостовете, които минават над него. Нито стотинка досега!“. 

 

Газовата мъгла

Преговорите се оказват неизбежни

За служебния кабинет преговорите с „Газпром“ вече са неизбежни. Това заяви енергийният министър Росен Христов на специална пресконференция на новосформирания от президента Радев кризисен щаб по енергетика. Изявлението си той направи след среща с бизнеса и синдикатите, на която, по искане от страна на властта да определят пределно допустимата за тях цена на газа, работодателите са настояли тя да не надхвърля 250 лв. за мегаватчас. За да може да бъде формирана такава, това означава, че няма как да не се потърси „Газпром“, с когото да се преговаря за възможността за възобновяване на доставките към България, съобщава economic.bg.

Предишното правителство направи много трудно да се говори с „Газпром“ – изгонихме всички руски дипломати, ситуацията изобщо не е розова. Очевидно ще трябва да се обърнем към тях, очаквам много трудни преговори, коментира министър Христов. По думите му руският доставчик дава „драстично по-ниска цена“ и без него максималната граница от 250 лв. нагазовия микс би била невъзможна. 

Не е работа на служебното правителство

Българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор. Считаме, че такова действие не бива да се предприема от служебно правителство."

Това е заявил служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен и други представители на ЕК, в който е участвал и енергийният служебен министър Росен Христов, съобщи правителствената пресслужба.

БСП предлага мораториум върху газа като спешна мярка, а “Демократична България” се обявява категорично против връщането на “Газпром”. 

За да се възстановят доставките от "Газпром", нов договор не е нужен, защото действащият е до края на декември тази година. Но за тези доставки може да се плаща само в рублизаяви руският посланик Елеонора Митрофанова пред Би Ти Ви.

Енергийният експерт Иван Хиновски съветва: „Който е на парно, да си сложи и бойлер. И сега пълним „Чирен“ с руски газ, но чрез посредници“.

Атина предложи да се превърне във вход за Европа за газ от Катар, заяви по време на посещението си в Катар гръцкият премиер Мицотакис.В коментари за неговата визита се припомня, че Атина и София имат споразумение при необходимост България да получава газ от Ревитуса. По предварителна информация Катар проявява интерес да използва пристанище Александруполис, където се изгражда терминал за втечнен га, а България притежава 20 на сто от терминала.

В последните си дни като премиер Борис Джонсън одобри строеж на два нови ядрени реактора.Лондонският „Таймс“ посочва, че съюзниците на Лиз Тръс, която е фаворит да наследи Джонсън, са против това решение, защото то можело да ограничи икономическите планове на Тръс. В статията в „Мейл он сънди“ министърът на икономиката Каузи Куартенг, който подкрепя Тръс, подчертава нуждата от нови АЕЦ, за да се увеличи британската енергийна сигурност.

Русия очаква приходите от износ на енергийни суровини тази година да се увеличат с близо 100 млрд. долара. Високите цени на петрола и газа компенсират дори и по-малките изнесени количества, съобщи Reuters. Очаква се приходите от износ на енергия да достигнат 337.5 млрд. долара през 2022 г. или с 38% повече спрямо 244 млрд. долара през миналата година. 

АЕЦ „Козлодуй“, заклеймявана от „демократите“, сега спасява България 

Според „Капитал“ през последните месеци, а и занапред на атомната централа ще се крепи цялата българската икономика. От началото на 2022 г. дружеството е изплатило почти 2 млрд. лвдивидентина държавата, които се използват за плащане на компенсации за тока на бизнеса. До края на годината ще бъдат дадени поне още толкова. Без тези пари няма как да се поддържа ниската цена на електроенергията за фирмите.

"Преди около месец тук говорих за натиска, който се оказва върху ръководството на атомната централа за смяна на доставчика на ядрено гориво и за това, че лично министър-председателят Петков се опита да принуди ръководството на атомната централа да подпише договор с „Уестингхаус”.

Това е заявил бившият енергиен министър Румен Овчаров в изказване пред пленум на БСП, цитиран от „Епицентър“, и допълнил:

Ръководството на централата отказа и обясни достатъчно убедително на министър-председателя и на американските представители, че това не е възможно по съответствие с действащото законодателство в България. Кирил Петков разбра това. Само да не си помислите, че американските представители са се отказали. Не, те не са се отказали. 

И какво се случва в момента - на базата на донос е освободено цялото ръководство на атомната електоцентралаСъщите тези хора, които удържаха националния интерес, защитиха го и не се поддадоха на американския натиск. Които гарантират по 10 млн. печалба на АЕЦ „Козлодуй” всеки ден. И служебното правителство на Радев сега ги освобождава на базата на един донос.

Като разграден двор

На фона на трагедията с полицаите в Бургас властта отново започна с патетиката и заканите. Така служебният върешен министър Иван Демерджиев обяви: "Днес т.нар. каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство". От тези думи не са разбра дали това означава, че МВР и каналджиите са били в положение "мирно съвместно съществуване"? Все пак с половин уста МВР-шефът обяви, "че се работи по информация, че има хора от системата на МВР, които са в схемата за пропускане на хора през границата", коментира „Сега“.

И служебният министър на отбраната Димитър Стоянов реши да му приглася, като започна да се заканва как ей сега ще бъдат изпратени 350 военни, дронове, техника, всичкоНо тези неща ги чуваме през последните години от всички нови министри - как ей сега армия и полиция ще си стиснат ръце и буквално ще запечатат границата. 

Гръцки и северномакедонски фирми длъжници на Благоевград

Повече от 1 млн. лв. данъци дължат на община Благоевград гръцки и северномакедонски транспортни фирми, които не са плащали за МПС пет или десет години назад. Същите фирми работят и имат издадени лицензи и валидни технически прегледи.

Кметът на града Илко Стоянов пита във в. „Труд“ как се дават лицензи на фирми, без да бъдат платени данъците, както е по закон.

Над 40% от българите се страхуват от сметките

 

Това показва проучване на Eurofund, което обхваща всички държави в Европа. Според резултатите малко над 20% от хората у нас плащат разходите си с огромни затруднения. Едва 7.5% са онези, които нямат никакви притеснения да плащат своите сметки. 

27% от анкетираните съобщават, че имат просрочени сметки за комунални услуги. Ръстът на цената на енергоизточниците се очаква да задълбочи тази тенденция. 

1,26 милиона са ползвали болнични

Това пише в анализ на държавното обществено осигуряване за миналата година. Боледувалите са ползвали общо 2 346 099 болнични листове

Спрямо 2020 г. има увеличение на болничните с 6,7 на сто или със 148 233. 

599 хил. са болничните листове за Ковид 19, а година по-рано те са били 304 хил. 

Както пише „24 часа“, през миналата година са издадени рекордни болнични листове за 2 399 600 дни за гледане на деца, поставени под карантина.

Средният размер на обезщетенията за временна неработоспособност е 399 095 лв. 

Средно 181 486 безработни на месец пък са били записани в бюрата по труда през миналата година. 

Най-масови са ниските обезщетения – през миналата 28 663 безработни са получили между 15 и 25 лв. на ден. Това са 41 на сто от всички регистрирани с право на обезщетение. 70 хил. безработни са получили обезщетение от държавата средно по 560 лв.

15 139 получават тавана на пенсията

Това сочи справка в НОИ за август. 11 374 имат пенсия от 1800 до 2000 лв., а 18 780 от 1600 до 1800 лвБлизо 78 хил. са пенсионерите, които взимат от 1200 до 1600 лв.

Над 300 хил. получават от 500 до 600 лв., а около 290 хил. - от 600 до 800 лв. Пенсиите на хората над 80 години е 562 лв., а на тези на 60-64 години е средно над 740 лвПенсионерите на възраст от 75 до 79 години взимат средно по 590 лв.докато по-младите – от 65 до 69 години  получават 690 лв.

Средната пенсия на мъжете е 727 лв.а на жените 558 лв

Медицинската помощ е заменена с пари

"Наблюдаваме абсолютна деградация на обществената болнична помощ за сметка на частната. И след като извънболничната помощ е 90% приватизирана, сега вървим към същия процент в болничната помощ. Проблемът не е в наливане на пари в профилактика и извънболнична помощ, а как сме организирали медицинското обслужване. На практика заменихме медицината с париКонтролът в системата е нулев".

Този коментар направи пред БНР д-р Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

"Всички цени на клиничните пътеки са образувани ей така, казано грубо, гледайки в таванаДокато не се откъсне трудът на работещите в системата от оборота на даденото лечебно заведение, справедливост няма да има", категорична е д-р Виткова. 

 

Корнелия Нинова: Радев иска да овладее БСП

- Има лична атака към мен. Възстановяване на уволнени от мен хора е връщане на стари модели на задкулисие.

- Назначението на служебния министър на икономиката Николай Стоянов от президента считам за лична атака към мен.

- Вярвам на думите на Калоян Методиев, че е напуснал президентството, защото Радев според него се опитал да я свали от председателското място в левицата.

- Вярвам на казаното от Калоян Методиев,. Но виждам и по-далечната цел – да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна. (Из изявления на Корнелия Нинова, цитирани в „Труд“)

Слави крие имущество за милиони левове 

Оказва се, че има защо. През фимата му 7/8 през 2010 г. е купена къща в с. Драганово, Горнооряховско, в полза на мексиканеца Хорацио Гонсалес, победител в играта на Слави „Добре дошъл в България!“. Две години по-късно той изчезва, а България започва да го издирва за неплатени данъци. През 2014 г.  отново 7/8 купува седем парцела в комплекса „Делта Хил“ край пернишкото село Кладница. Впоследствие те са вкарани в апорта на комплекса, където живее бившият министър на спорта Радостин Василев.

През 2009 г. Слави си купува от „Старият Пловдив“, чийто представител е изгоненият от БСП бизнесмен Георги Гергов, апартамент от 238 кв. м в курорта „Св. Константин и Елена“ до Варна. Три години по-късно го продава на певеца Филип Киркоров. В. „Минаха години“ съобщава и за редица други имотни сделки на шоумена.

„Нарушил ли съм закона, тозикойто трябва да знае – знае.“ Така отговаря Слави Трифонов на упреците в социалните мрежи.

Подготвя се евроатлантическо управление на страната?

Веднага след изборите „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ГЕРБ ще бъдат много авторитетно посъветвани да спрат да занимават обществото със своите персонални и групови интелектуални и морални различия, а заедно да поставят основата на едно евроатлантическо управление на страната. Това предвиждане прави политическият наблюдател Валентин Вацев в интервю за радио „Фокус“.

Нито в Кремъл, нито във Вашингтон имат пълна яснота как би могъл да се развие конфликтът по повод на Западна Украйна. Проблемът е, че територията на Западна Украйна или на Източна Полша, както я наричат във Варшава, е геополитическата сърцевина на конфликта. Около 20 хил. добре подготвени, мотивирани полски доброволци са готови по команда да стъпят в Западна УкрайнаНейната съдба ще определи развитието на войната и начина, по който тяще завърши, смята Вацев.

Плетачки на лъжи

- На 9 август бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев заяви по Би Ти Ви, че – доколкото знаел?! – не получаваме руски газ чрез посредници.

- На 10 август по Нова тв експремиерът Петков обяви, че купуваме руски газ.

- Същия ден бившият енергиен министър Делян Добрев показа по Би Ти Ви фактури, които доказват, че купуваме руски газ от посредници.

- Научихме също, че през последните три месеца сме купили руски газ за 630 млн. евро при солидно оскъпена цена, а посредниците били спечелили 200 млн. евро.

- Още от февруари Асен Василев се кълнеше, че никога повече няма да внасяме руски газ.

Защо ни разиграват Кирчо и Асенчо? Глад за лъжи? Блазе ни. Или ли е страх от посредниците? Колко време ще издържи някой от доверените газови посредници, докато изплюе истината? (Из коментар на Кеворк Кеворкян във фейсбук)

Народът няма да позволи подобни експерименти

Служебният кабинет ще управлява поне една година, след което България ще стане президентска република със силно възобновени търговски взаимоотношения с Русия. Това прогнозира икономистът Николай Ников в интервю за Факти.бг. Европа не може без руския газ, светът не може без него и ние ще сме първите, които ще използват славянското братство с Русия, за да получим право да ползваме евтин газ, както и да препродаваме на други страни. Ников правиуточнението, че базира думите си на икономически обстоятелства, а не на идеологическа нагласа.

Мнението на икономиста е, че парламентаризмът в България се е провалил и повече едва ли би имал шанс. Политическите партии се превърнаха в проводници на чужди политики посредством олигархичните кръгове в страната, което създаде условия за чисто търгашество на национални интереси. Вече няма място за подобни експерименти и народът няма да ги позволи. На следващите избори ще има изключително ниска избирателна активност, което няма да доведе до създаване на правителство.

В Деня на черната панделка Фон дер Лайен обвини Путин

"Путин върна в Европа ужасите на войната, но и ни напомни, че мирът не може да се приема за даденост", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и обеща Европа ще бъде обединена в противопоставянето си на руските военни действия в Украйна, съобщи БТА.

Това изявление тя направи в Деня в памет на жертвите на сталинизма и нацизма, наричан още "Ден на черната панделка, който от 2009 г. ЕС го отбелязва всяка година на 23 август в знак на почит към жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

Байдън прави промени

Президентът Байдън обяви своя отдавна отлаган план за опрощаване на студентски заеми, който предвижда облекчения на стойност 10 хил. долара за кредитополучатели, които печелят по-малко от 125 хил. долара годишно, предаде Асошиейтед прес.

Неговият план предвижда също допълнителни облекчения на стойност 10 хил. долара за получатели на грантове "Пел" и предлага повече гъвкавост по отношение на възможностите за погасяване на заеми. 

Повече от 43 млн. американци дължат плащания по студентски дългове на обща стойност 1,6 трилиона долара.

Американският президент обяви рекордна военна помощ на стойност близо 3 млрд. долара за Украйна, която включва системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, безпилотни летателни апарати и радари. Байдън обяви това в Деня на независимостта на Украйна.

Пророчеството на Карл Сейгън се сбъдва

Преди повече от 25 години астрофизикът и популяризатор на науката д-р Карл Сейгън прави едно изключително точно предсказание за бъдещето. На практика той предрича възхода на големите компании, дезинформацията и Twitter астрологията. Известен с това, че представя сложни идеи с истинска страст и поетичност, Сейгън има и някои доста интересни прозрения за човечеството, пише obekti.bg.

През 1995 г. ученият публикува книгата „Свят, населен с демони“. В нея той обяснява как научният метод е успял да „освети“ и най-мрачните кътчета във Вселената. Същевременно обаче предупреждава за опасностите от псевдонауката и научната неграмотност и окуражава читателите да развиват критичното и скептичното си мислене. 

Ето какво предрече Сейгън преди четвърт век:

Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато САЩ ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато - лишени от критичното си мислене и неспособни да правим разлика между истината и това, което ни кара да се чувстваме добре - ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината.

Щъркелите се връщат на юг

Щъркелите започнаха дългия си полет към по-топлите места на световната карта. Тяхната миграция официално започна.

В района на Бургас и Добрич хиляди птици се събират на ята и поемат на 5000-километров полет към Африка, където ще прекарат зимните месеци. Това е невидимата въздушна магистрала Виа Понтика. Част от него минава през нашето черноморско крайбрежие - от устието на Дунава, през нос Калиакра, Бургаскиязалив, устието на Камчия и Ропотамо и накрая през Босфора в посока Африка.

Къде върлува сушата

Европа вероятно е изправена пред най-голямата суша за последните 500 години. На 47% от нейната територия има ясен дефицит на влага в почвата, а на 17% преки последствия от сушата върху растителността, показват данни на Европейската обсерватория за сушите.

Очаква се необичайно сухите и топли условия да се задържат в целия европейско-средиземноморски регион до ноември. Най-голям е рискът от засушаване в Италия, Испания, Португалия, Белгия, Румъния, Унгария, части на Сърбия, Молдова и Украйна.Липсата на вода и влага вече доведе до проблеми с корабоплаването и силно намалени добиви на селскостопанска продукция.

Считаните официално за опасно горещи вълни в следващите десетилетия ще поразяват света три пъти по-често, отколкото досега, заради влошаването на ефекта от климатичните промени, твърди изследване, цитирано от Асошиейтед прес.

В преобладаващата част от богатите райони на планетата със средни географски ширини нарастването на температурите и влажността до усещане за 39,5 градуса по Целзий, което сега се смята за откъслечна шокова проява на времето, статистически ще се случва 20 до 50 пъти годишно към средата на века, се твърди в изследване, публикувано в сп. "Комюникейшънс Ърт енд енвайрънмънт".

Според него индекс на горещини, смятан за "изключително опасен", когато усещането за горещина е около 51 градуса по Целзий, сега е изключително рядко, но вероятно ще застига тропическия пояс, включващ Индия, от една до четири седмици годишно до края на века.

Туристическо нашествие при съседите

През 2022 г. гръцкият туристически бранш поставя нови рекордиСлед 12 години финансова криза, две години пандемия и шест месеца война в Украйна, хората в Гърция най-после искат да се насладят на по-безгрижни дни - преди отново да се върнат към реалността. През август повечето гърци са във ваканция и се опитват да си починат от всички обществени драми, от енергийната криза и инфлацията, достигнала през юли 11,6%., съобщава „Дойче веле“.

От началото на август в Гърция със самолет пристигат всяка седмица почти по един милион туристи, по думите на министъра на транспорта Кикилиас. Други стотици хиляди идват с автомобил - повечето са от страните от Западните Балкани. През юли нещата вървяха също така добре, а и юни бе изключително успешен месец - с 3,5 милиона чуждестранни гости.

Туристите без резервации, дори и в началото на септември трябва да се смятат за щастливи, ако си намерят стая на някои острови, и ще трябва доста дълбоко да бръкнат в джоба си. По много от тяхплажовете са пълни, дори препълнени, както и заведенията. 

Повечето туристи са от Великобритания, включително известни личности като Борис ДжонсънГермания, Италия, ФланцияНидерландия, Шмейцария, Австрия и Полша

Анадолската агенция съобщи, че броят на чуждестранните туристи, посетили Турция през периода януари-юли 2022 г., достига 23 030 209 души.Само през юли Турция е приела 6 665 129 чуждестранни туристи. Лидер е Германия с близо 4 млн. туристи, следвана от Русия – малко над 2 млн.,  и Обединеното кралство - 1,8 млн. В Топ-5 са България и Иран.

Българите в Албания: Нашите пътища са църни пътища

За спешна среща с президента Радев настояха пред БНТ наши сънародници от Албания. Те се оплакват, че българо-македонският спор се пренася и при тях. Притесненията им са породени от евентуалното обособяване на два района в Албания - Голо Бърдо и Гора, в отделни общини. Там е съсредоточено българското малцинство, признато от парламента в Тирана през 2017 г. Организации, близки до Скопие, обаче, твърдят, че населението в тези райони е македонско.

Българската общност в Албания живее в районите Мала Преспа, Голо Бърдо и Кукъска Гора от столетия. Отделянето на Голо Бърдо и Гора в отделни общини би дало възможност компактното българско население там да привлича по-лесно инвестиции, да доказва българския си произход и да търси помощта на България.

"Нашата територия - сите пътища са църни пътища, няма ни един път с асфалт. Много трудно е да влезеш в нашите територии. Нямаме нито един депутат. И в общините нямаме ни еден човек от нашите хора", недоволен е Хаджи Пируши от дружество "Просперитет" в Голо Бърдо.

Освен липсата на представители във властта, нито един албански официален документ не посочва къде живее нашата общност. И за нашите сънародници става все по-трудно да доказват своя произход на база акта си за раждане.

Проваля ли се американският изтребител от шесто поколение 

На 19 август 2022 г. Военновъздушните сили на САЩ наградиха пет водещи американски аерокосмически компании с по 975 млн. долара за разработване на двигатели за переспективен изтребител от шесто поколение. Но в началото на август т.г. стана известно, че ВВС са се отказали от тези двигателиСамо за няколко дни беше оповестена нова програма за разработване на адаптивен самолетен двигател и бяха подготвени съответните договори. По мнението на независими военни анализатори обаче тя също не вдъхва оптимизъм.

След като се лиши от компетентни инженери и техници, на американския военно-промишлен комплекс му остана главно това да усвоява бюджетните милиардипише Поглед Инфо.

„Дребни“ новини

С близо 897 млн. лвса намалели за половин година нетните активи на универсалните пенсионни фондове, в които са спестяванията на родените след 1959 г. за втора пенсия. В момента пенсионните дружества управляват 15,846 млрд. лввъв втория стълб, докато през декември те са били 16,743 млрд. лв.

Революция в туризма ще прави новият ресорен министър Илин Димитров. Той ударно ще развива Бранд България като ще представя страната ни пред света с 7 думи: чистота, природа, слънце, море, СПА, винен, културен туризъм. 

"Кауфланд стана собственик на софийските Централни хали. Компанията придобива емблематичната сграда с 3435 кв.м застроена площ и7 декара парцел, върху който е разположена, срещу 34.8 млн. лв. На 15 юли xaлите бяха затворени за реконструкция, като инвестицията на "Кауфланд" е в размер на 50 млн. лв. Фасадите на сградата ще бъдат реставрирани в автентичния си вид. Фонтанът в средата на залата ще бъде възстановен по оригиналния проект на арх. Наум Торбов, който я завършва през 1911 г.

С 1,5 млрд. евро субсидия ще бъдат подпомогнати в Гърция млади двойки, безработни и студенти, които живеят далеч от родното си мяст, при покупката на жилища. Предвижда се изграждане на нови жилища и предоставянето им при специфични критерии и на ниска цена на държавни или общински служители или безработни, както и отпускане на нисколихвени или безлихвени кредити първо жилище и за ремонт.

"Край на изобилието", край на "един вид безгрижие", светът се променя - предупреди френският президент Макрон. По думите му властите и занапред ще трябва да решават извънредни ситуации, свързани с недоимък на стоки, технологии, природни ресурси и вода, но и с възхода на тоталитарни режими. "Нашата свободна система" трябва да се отстоява с жертви и битки - и културни, и технологически, допълни Макрон.

По време на посещението си в Украйна британският премиер Джонсън заяви, че високите сметки за енергия са нещо, което домакинствата в Обединеното кралство трябва да понесат като част от усилията за противопоставяне на Путин.

Страните от ЕС трябва да договорят таван на цената на природния газ от Русия, за да се облекчи бремето за бизнеса и домакинствата, призова премиерът на Италия Марио Драги. Очаква се темата да бъде обсъдена през октомври на първата среща на върха на ЕС след лятната ваканция. 

Правителството на Румъния планира да помогне с близо 3 млрд. и 300 млн. евро домакинствата и малките и средните предприятия за сметките им за електричествоСредствата ще бъдат частично осигурени с извънреден данък върху свръхприходите заради високите цени на горивата на компаниите от цялата верига за енергийно снабдяване.

 

Из архива

 

„Любовта бяга от човешките сърца. Хората не са вече братя“. 

Елин Пелин, „Гераците“, 1904-1909 г.

 

Пътища и безпътие

През 1933 г. в сатиричния вестник “Щурец” излиза статията „Пътеводител за България – пътища и безпътие на Райко Алексиевосновател и главенредактор. Изданието се списва в дома му до последния брой на 8 септември 1944 г. Тиражът му 50 хил., припомня bulgarica.com.

Алексиев, с артистичен и журналистически псевдоним “Фра Дяволо”сам рисува всичките карикатури, сам пише статиите, фейлетоните и хумористичните миниатюри, грижи се и за разпространяването на вестника. “Щурец” не пропуска брой дори по време на Втората световна война.

Ето пълния текст на статията:

“За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода. По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери. Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.
Населението ѝ се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.

Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.
Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници.
Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.
Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците ѝ предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.
Държавата си служи с телефони, а държавниците – с телефончета.
Столицата ѝ има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици. Случва се обаче и обратното – уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата.
Страната има държавен строй, но самият строй не върви под строй.
Държавата се управлява от хора, според случая. Случаите пък се управляват от случайни хора.
България търгува с всички. Но случва се и обратното – всички да търгуват с България.
Националният девиз на държавата е „Съединението прави силата“, поставен върху разединеното Народно събрание, на което му е нужно да намери една сила, която да му направи съединението.
Държавният девиз на нацията пък е „Боже пази България“ . В случая Бог е натоварен да пази България, вероятно, защото другите са заети да си пазят частните интереси.”