Бизнес

България ще получава 1 млрд. куб.м газ през Александруполис

  29.08.2022 18:22  
България ще получава 1 млрд. куб.м газ през Александруполис

България да получава не 500 млн., а 1 млрд. кубични метра природен газ годишно през терминала в Александруполис, Гърция. За това се договориха на среща при президента компанията, която ще оперира терминала за втечнен газ, и българската страна. Самата точка за доставки трябва да заработи през 2023 г., като България е акционер в проекта с 20%. На фона на това все още се очаква отговор от „Газпром” ще има ли разговори за подновяване на доставките.

„Последните трудности, които имахме, свързани с офертата на „Шиниър” и невъзможността да осигурим терминали, ни накараха да се замислим за това средносрочно, дългосрочно сътрудничество и както казах днес бе взето решение да удвоим нашия капацитет. От „Газпром” до момента преди срещата още нямаше отговор”, заяви Росен Христов, министър на енергетиката.

Не само дългосрочният договор на "Булгаргаз" с руската компания "Газпром експорт", но и евентуално негово изменение трябва да бъде одобрено от Комисията за енергийно и водно регулиране. В съобщение до медиите от регулатора напомнят за това законово изискване и посочват, че при тях не е постъпвало подобно искане за даване на разрешение. При сезиране на регулаторния орган с такова искане, то ще бъде разгледано в законоустановения срок, след което КЕВР ще оповести своето решение.