Коментари

Бойко Борисов: Премиерството е сложен занаят, не е за всеки

  01.09.2022 16:59  
Бойко Борисов: Премиерството е сложен занаят, не е за всеки

"Премиерството е сложен занаят, не е за всеки." Това поучение дойде от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция, на която от опозиционната партия трябваше да представят антикризисните мерки в предизборната си програма. Борисов се появи към края, за да обясни колко добре се е справяла страната по време на неговото управление и да разкритикува основния опонент на ГЕРБ - "Продължаваме промяната".

"Основният ни спор е с партията на посредниците - посредниците в газа, тока, нефта... Всичко се случва в полза на Руската федерация с подкрепата на партията на посредниците", обяви още той. "Във всички кризи по времето на ГЕРБ България се справяла за пример, най-добре в Европа."

"Всичко, което сме направили с най-развитата газова инфрактруктура на Балканите, От кое да се срамуваме? Кое някой е направил по-добро от нас в някоя сфера?", продължи Борисов.

Той не пропусна и темата за изборите с намеци за недостатъчна прозрачност на предишните, която е довела до първото място на ПП.

"Ако Радев и неговите служебни правителста направят честни избори, няма да изпадаме в ситуацията социолозите да си късат дипломите...Става с флашките и софтуера и машините, които ги охранява Бойко Рашков", каза той за резултата от вота от ноември м. г.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер се зарече още:

"Газа съм ви казал ще го реша за часове, както съм го решавал..."

По въпроса с коя политическа сила би управлявала ГЕРБ, Борисов каза само:

"Става дума за антикризисно правителство, което да ни преведе през зимата. Защо ви интересува кой с кого ще управлява."

По отношенията на намеренията на ГЕРБ в сферата на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че водещ приоритет била диверсификацияга на доставките на природен газ. От партията искат резервираният от "Булгаргаз" капацитет на терминала в Александруполис (който трябва да е готов догодина) от 500 млн. куб. метра газ годишно да се увеличи четири пъти - на 2 млрд. Така заедно щяла да се постигне 100 процента диверсификация от "Газром", "ще използваме пълноценно капацитетът на интерконектора, България ще получава дивидент от участието си в Александруполис чрез "Булгаргаз", каза Петкова. Втората мярка, която трябвало да се предприеме, била "Булгаргаз" следва да обяви публичен международен търг за дългосрочни доставки на газ".

От ГЕРБ ще искат и диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Както и механизъм за компенсиране и на небитовите потребители на природен газ.

Александър Иванов обяви, че партията е против вдигането на данъците.

Ръстът на приходи щял да дойде от по-високата събираемост като се върне професионалното ръководство на НАП, която не трябвало "да бъде управлявана с мускули, а с далновидност и експертиза", и на агенция "Митници". Разглеждат възможностите внос на природен газ и петрол от Обединените арабски емирства.

Това е съобщил Румен Радев, предава БНТ. Държавният глава е на визита в емирствата. Повече детайли за възможните доставки от ОАЕ не се посочват. Президентът обаче има друга идея:

"Ние можем с високи технологии, научен потенциал и природни дадености да произвеждаме горивото на бъдещето - зелен водород и то в големи количества и да го изнасяме. 

От страна транзитьор, да станем страна производител, износител на енергийни ресурси на бъдещето. Това е голяма цел и тук има представители на българския бизнес и научни среди, които отдавна работят в тази област и имат технологични решения на много добра себестойност".

Радев се срещна днес с президента на Обединените арабски емирства Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Целта на споразумението е да насърчи развитието на сътрудничество в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта.

Радев ще открие в Абу Даби бизнес форум, в който ще вземат участие представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.