Новини Развлечения

БНР няма да спира предаването Аларма

  08.09.2022 09:57  
БНР няма да спира предаването Аларма

БНР няма да спира предаването за алтернативна култура и музика "Аларма". Това съобщават от ръководството на медията днес, след като от няколко дни в социалните мрежи се надигна недоволство, породено от съобщението на един от идеолозите и създатели на предаването Цветан Цветанов.

На 5 септември, в своя фейсбук профил Цветанов написа: "Премахват АЛАРМА. Ако смятате, че ще ви липсва, можете да изпратите възраженията си до генералния директор на БНР" (в поста си Цветанов беше дал адреса на електронната поща).

Истинска буря се разрази във Фейсбук, където изключително много музиканти, артисти, художници и хора на изкуството публикуваха своето възмущение от намеренията на Националното радио.

Малко по-късно на същия ден БНР отрече твърденията на Цветанов.

"Във връзка с проявения интерес за бъдещето на предаването, ръководството на БНР заявява, че към момента не е обсъждана възможност за спирането му, а се търсят нови начини - културната програма на общественото радио да е по-силна, по-смела, по-свободна и по-комуникативна, все така артистично дръзка и алтернативна на медийната територия, на която се развива. Изразяваме искрено съжаление, че обществената енергия се хаби въз основа на непроверени слухове. Това е явен показател за състоянието на информационната среда у нас" - заявиха от националното радио с позиция, публикувана на сайта на БНР.

От публикацията обаче стана ясно, че БНР са "щастливи, че предаването "Аларма" има толкова много слушатели и своята вярна и отдадена аудитория, съдейки по обратната връзка, достигнала до БНР по различни начини в днешния ден".

Малко след като БНР публикува тази позиция, водещият на АЛАРМА Цветан Цветанов описа подробно какво точно се е случило до момента. Започвайки от факта, че след като преди няколко месеца е гръмнал сървърът на АЛАРМА и този проблем е бил игнориран от ръководството на радиото, Цветанов описа как в последните месеци са били премахнати напълно външните сътрудници на предаването, спрени са "поради ниска слушаемост" всички пътувания за отразяване на фестивали.

"Аз лично, като водещ на августовската линия "Най-доброто от Аларма", установих, че в средата на месец август са ми премахнати правата от фейсбук страницата на програма "Христо Ботев" - написа Цветанов. И допълни, че има писмо от директора на програма "Христо Ботев" по БНР Новков, в което е казано , че „Аларма“ ще се трансформира в нощен блок и ще върви от 00.30 до 02.00.

Тази сутрин от БНР излязоха с нова позиция, отново публикувана на сайта на Националното радио. От нея става ясно, че е имало среща между екипът на АЛАРМА и ръководството на радиото и че БНР няма намерение да спира предаването за алтернативна култура и музика. 

Директорът на БНР Милен Митев е уверил лично, че никога не е обсъждано спирането на вечерното предаване за култура с фокус върху иновативното, експерименталното и алтернативното изкуство и култура и то има своето важно място в ефира на БНР, съобщават от радиото.

По време на срещата е било взето решение да се изгради платформа, в която медията да получава обратна връзка от своите слушатели.

Да припомним, че АЛАРМА е предаване, което единствено в радиоефира излъчва некомерсиална музика и стилове – пост-рок, ембиънт, дроун, фрий джаз, трип-хоп, псай-транс, дъб, инди-рок, авангард-фолк, абстрактна филмова музика, прогресив-метъл, даркуейв и пр. „Аларма“  отразява фестивали, като Sziget в Будапеща (най-големият open air фестивал в Централна и Източна Европа), прави първите пространни предавания в българския ефир за фестивали като „Друга Годба“ (най-големият уърлд мюзик фестивал на Балканите), „Любляна Джаз Фест“ (най-старият джаз фестивал на Балканите), Exit Festival (Нови Сад).