Реакция

Затварят временно ТЕЦ Марица 3

  13.09.2022 11:58  
Затварят временно ТЕЦ Марица 3

Властите затварят временно ТЕЦ Марица 3 заради серия нарушения на екологичните норми. Последните превишения на позволените нива на серен диоксид бяха регистрирани тази събота, съобщи БНТ.

На брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова заявиха, че освен риск за здравето на населението, честите нарушения на екологичните норми от страна на ТЕЦ Марица 3 поставя под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и може да доведе дори до спирането на големите инсталации в маришкия басейн.

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ Марица 3 в събота, страната ни вече е достигнала позволените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови.

"Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на ТЕЦ Марица 3, в същото време, е незначителна, а инсталациите в маришкия басейн са критични за цялата енергийна система. И с още 2 нарушения в ТЕЦ Марица 3 се рискува работата на маришкитне централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, при положение че всички съседни държави внасят електричество у нас.", каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Затова ТЕЦ Марица 3 спира работа временно и ще подлежи на проверки от страна на МОСВ. Ако изпълни еколочините предписания, работата му ще бъде възобновена.