Бизнес

Бизнесът одобри линия на бедност от 504 лв., КНСБ иска 541 лв.

  16.09.2022 12:08  
Бизнесът одобри линия на бедност от 504 лв., КНСБ иска 541 лв.

Линията на бедност в България ще бъде 504 лева през 2023 година, вместо досегашните 413 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, който беше обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Размерът се определя по специална методика, като се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот". Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска подчерта, че увеличението е с 22% спрямо сегашната линия на бедност.

"Това увеличение е най-голямото увеличение, правено до момента, и е съобразено именно с данните на Евростат. Определянето на линията на бедност на базата на това изследване на доходите ще окаже отражение и върху финансовата подкрепа за хората с увреждания, като по Закона за хората с увреждания, всички лица, които са със степен на увреждане над 50%, а те възлизат на над 670 хиляди души, ще получат финансова подкрепа на базата на линия на бедност в съответното процентно отношение по начина, по който е регламентирано в закона."

Бизнесът одобри предложението на правителството. КНСБ се обяви против, и настоява линията на бедност да бъде 541 лева, като се отчете инфлацията.