Коментари

Асен Василев обеща, че Борисов ще види килията за повече от 24 часа

  16.09.2022 18:42  
Асен Василев обеща, че Борисов ще види килията за повече от 24 часа

Това, което аз мога да обещая: господин Борисов видя килията за 24 часа, живот и здраве, когато продължим да управляваме, ще си довършим работата. Това заяви от Сандански съпредседателят на “Продължаваме промяната” Асен Василев.

“Надяваме се повдигнатите обвинения най-накрая да бъдат разследвани и да стигнат до съд. Чуваме, че съдът не се е произнесъл. Съдът няма как да се произнесе, ако нещо не е разследвано напълно и не е влязло в съд. ГЕРБ обичат да се хвалят, че всичко било незаконно. Има свидетел в лицето на Черепа, който показа всичките си банкови извлечения как е вземал пари от банката. Има свидетел в лицето на неговия шофьор. Има свидетел в лицето на секретарката в Министерство на финансите как този човек е бил допускан, без да бъде записван в книгата за посетители. Има свидетел, който казва, че г-н Божков е влизал с пури и евра и е излизал без тях от кабинета на финансовия министър (бел. ред. тогава Владислав Горанов). Всичко това го има в 400 страници документи със свидетелските показания, с докладите на АДФИ, която казва, че с действие и бездействие Комисията по хазарта и Министерство на финансите са позволили да се нанесе щета на бюджета от почти 500 милиона лева”, допълни той.

Василев припомни, че тези данни са стигнали до Прокуратурата, но разследване е било отказано. “Казаха, че няма данни за престъпление и че няма данни да започне разследване. Това е, срещу което сме изправени и което трябва заедно да променим - една окопана, завладяна държава с един октопод, който е пуснал пипала от най-високо, до всеки град и село, до всяка къща. Започнахме малко по-малко, с може би прекалено недостатъчно твърди стъпки в тази посока. В последния ден на парламента успяхме все пак да прокараме да мине за Европейската прокуратура да има собствена сграда и собствена регистратура. Вече има една осъдителна присъда на Европейската прокуратура. Тя вече е независима от Българската прокуратура. Сигурен съм, че тези 120-130 преписки за най-разнообразни кражби и злоупотреби с европейски средства тази година и догодина ще започнат да влизат в съда и ще започнат да бъдат осъждани хора”, увери той.

Асен Василев припомни, че управлението на “Продължаваме промяната” стартира в труден момент, когато още коронавирусът активно върлуваше из България. “Овладяхме го и не затворихме държавата. Разболях се точно в момента, в който правихме бюджета. Направихме бюджет. В деня, в който бюджетът беше приет, след като ГЕРБ три дни губиха времето на парламента и се опитваха да го бламират на второ четене, започна войната в Украйна. Оттам нататък при мен дойде планирането на най-лошите сценарии. Какво става, ако ни спрат газа? Спряха ни го. Имахме подготовка. Не допуснахме да се прекъсне газоподаването. Цените останаха горе-долу същите. Какво става, ако се затвори Босфора? Слава Богу, само за 24 часа се затвори корабоплаването в Босфора, когато намериха плаваща мина там. Какво става, ако се сложи ембарго или ако Русия спре да изпраща петрол? Договорихме изключение от ембаргото, което беше много тежка битка. От 1 декември ще продължаваме да получаваме петрол, ако е по-евтин. Ако не е по-евтин, ще се докара от другаде. Какво става, ако се случи нов Чернобил? Един път снаряд удари оградата на “Запорожие”, втори път снаряд удари административната сграда на “Запорожие”, трети път се спря подаването на електроенергия към “Чернобил”, към охлаждането на отработеното готиво и се включиха генераторите. На “Запорожие” също се включиха генераторите. Ако слушате ГЕРБ, всичко в държавата е било цветя и рози. На хартия всичко е прекрасно. Като започнахме да проверяваме Държавния резерв, се оказа, че даже нямаме йодни хапчета за населението. Да не говорим за всичко друго, което трябва да го има в Резерва. На хартия има всичко, реално - няма нищо. На хартия имаме и АМ “Тракия”, посочи съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Той добави, че тогава от ПП се опитали да работят с държавната администрация, но това било огромна грешка. Оказало се, че работещите в нея хора не мислят как да помогнат на хората и страната. “Оказа се, че на всички нива голямата част от тази администрация е обвързана с най-разнообразни схеми”, посочи той и даде пример с търговете за ВиК инфраструктура, при които в над 90% от случаите са останали с една оферта.

“Отворена е цената само на един участник в тези търгове, независимо колко участници са подали. Това е еврофинансиране. В момента се разглежда от Европрокуратурата. Агенцията за одит на европейските средства не беше одитирала нито един от големите пътни обекти в последните 12 години, нито един от големите железопътни обекти в последните 12 години. Беше прескочила факта, че от общинските поръчки 70,80, 90% в определени общини, са само с една оферта. Сменихме шефката на въпросната агенция. Първата работа на служебното правителство беше да върне тази шефка обратно”, каза Василев.

Той припомни и за схемите на “Капитан Андреево”, които ПП успяха да разобличат. “Наложи се Кирил Петков да отиде там с НСО, за да допуснат изобщо държавни служители до въпросната лаборатория. Като се отвориха хладилници, където уж има месо и и взети проби от месото, се оказа, че има два развалени протокала. 10 години никой не е вземал проби. Когато държавната лаборатория беше направена и бяха назначени лаборанти, едни хора се появиха с диагоналки, с карти, които им разрешават да са в пункта, и започнаха да заплашват хората, се наложи да се вкара Жандармерия, за да може лаборантите да започнат да работят”, разказа Василев и припомни за заплахите към тогавашния заместник-министър на земеделието Иван Христанов, който отказа да приеме подкуп.

“Когато на някого му спрете милиарди, той ще атакува с всички възможни средства. Всички кални кампании на света: всички са маскари, няма смисъл да се гласува. Те нямат какво позитивно да кажат на хората. Каква е позитивната кампания на ГЕРБ? Ще крадем по-малко? Това ли е позитивното съобщение? Единственото, което могат да казват е, че всичко е хаос, разруха, всички са маскари”, допълни още Асен Василев.

Съпредседателят на ПП обобщи положителните неща, които се случиха по време на управлението им, въпреки всички трудности по пътя. “България в момента има над 4% реален ръст на икономиката, като махнем инфлацията. Когато бизнесът не е притискан от държавата и може да си върши работата нормално, расте. За трети пореден месец сме на първо място по ръст на индустриалното производство в Европейския съюз. По време на кампанията посетихме доста предприятия. Например, Завода за вагони в Септември, където казаха, че имат поръчки до 2030 г. Средната заплата в завода е 2 400 лв. Направили са си механизация. В Джебел над 700 човека работят в един от най-големите заводи за цилиндри. В Първомай се отваря нова инвестиция, която иска да е най-големият работодател в Първомай - да се сглобяват медицинските роботи на “Да Винчи”. Започват да се появяват чужди инвестиции, а и наши инвестиции да се развиват. Показват го данните на Евростат - почти 20% ръст на индустриалното производство за 1 година. Нашите фирми печелят 42% повече, отколкото са печелили миналата година. Има несигурност на пазара, това все още не е стигнало до работниците, но малко по малко започва да стига и до тях, започват да се вдигат заплатите. Пенсиите се вдигнаха, детските градини станаха безплатни, увеличиха се заплатите на лекари, учители, полиция, лекарите, армията. Започнахме да инвестираме в хората. ГЕРБ избесняха, защото няма как да вземат процент от учителската заплата или от пенсията. Вътрешното потребление започна да върви леко нагоре, което помага на страната ни да се развива икономически", посочи той.

Василев наблюдава тенденцията, че страхът у хората започва да си отива. Това за него е една от положителните промени, които започва да вижда в България. “Да дойдеш насила, да те накарат насила. Да кажат няма да ти пуснем кравата на паша, ако не гласуваш по правилния начин, няма да ти дадем дърва за огрева, ако не гласуваш по правилния начин, ще те уволним от работата, която работиш, ако не гласуваш по правилния начин. Това започва да си отива. Това трябва да си отиде, ако искаме да имаме нормална държава”, категоричен е той.