Спорт

Ансамбълът на България спечели два златни медала на Световното първенство по художествена

  19.09.2022 09:32  
Ансамбълът на България спечели два златни медала на Световното първенство по художествена

Ансамбълът на България спечели два златни медала на Световното първенство по художествена гимнастика в "Арена Армеец" в София. Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, който тренират заедно от около четири месеца и са дебютантки на шампионат на планетата, взеха титлата в многобоя и на финала с три ленти и две топки.

За треньорката им Весела Димитрова това е първо злато от Световно първенство в кариерата. Тя изведе България до олимпийската титла в Токио 2020, но с друг състав - Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова.

"Много сме щастливи и доволни от това, че именно ние успяхме да донесем тази титла във витрината на г-жа Димитрова. Наистина сме много щастливи, безкрайно развълнувани, защото днес беше невероятно, залата беше пълна, невероятно усещане. Развълнувани сме от титлата в многобоя, но това е и много отговорно, защото догодина ще трябва да защитаваме тази титла, то не е само от днес за утре. Така че ще ни предстои още страшно много работа. Но ние сме готови - щом сме стигнали до тук ще продължаваме смело напред. Целта ни е просто да работим, да показваме най-доброто и стъпка по стъпка, състезание след състезание, докато дойде време за олимпиадата, там да се представим най на ниво", каза Женина Трашлиева. 

Гимнастичките не се притесняват от факта, че този олимпийски цикъл е с една година по-кратък и следващите Игри са в Париж 2024.

"Абсолютно не, по-скоро това ще ни подейства мотивиращо. Не смятам, че е проблем", каза Трашлиева.

Последна към състава се присъедини Радина Томова.

"Да, аз съм най-нова в ансамбъла. Много се радвам, че момичетата ме приеха така бързо и се радвам, че съм част от този прекрасен ансамбъл", заяви тя.

С титлата си в многобоя гимнастичките спечелиха и олимпийска квота, така че в предстоящите месеци ще работят по-спокойно. Днес те останаха осми на финала на пет обръча след допуснати грешки, но на ленти и топки играха изключително силно.

"Да, ще бъде една идея по-спокойно, но работа пак ще има ежедневно в залата и ще се борим докрай. В един такъв случай е наистина много важно всичко това да се забрави, за да може да започнем от начало на следващите уреди и именно това направиха нашите треньори. Помогнаха ни тотално да забравим какво се е случило и да започнем от начало да работим. Напрежение има, но ние работим именно за това - да изключваме публика, аплодисменти, викове и да сме си само ние на терена и го постигнахме", заяви Маргарита Василева.

"Казах на момичетата, че трябва да сме спокойни и просто да забравим, че има публика, а все едно сме на тренировка и просто си тренираме. И успяхме да изиграем съчетанието по най-добрия начин", добави Рейчъл Стоянов.

Гимнастичките с нетърпение очакват да започнат да подготвят новите си композиции за следващия сезон.

"Готови сме и нямаме търпение за новите ни композиции. Ще дадем всичко от себе си да ги направим най-сложните и с най-висока стойност, за да може и догодина да сме на най-високото стъпало с най-силните и прекрасни съчетания", каза София Иванова.

Грациите посветиха медалите на своите лични треньори, на своите настоящи треньори, на семействата си, на щаба и на тях самите в отбора.