От мрежата

Гари Каспаров: Политическият край на Путин ще бъде и физически – като на всеки диктатор

  20.09.2022 17:11  
Гари Каспаров: Политическият край на Путин ще бъде и физически – като на всеки диктатор

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров, експерт по изкуствен интелект и отявлен критик на руския режим бе гост на организираната от IMPROVATE и инициирана от Росен Плевнелиев Конференция по въпросите на отбраната и кибер сигурността в страните от Югоизточна Европа. Трагедията в Украйна беше предвидима, аз предупреждавах за нея. Владимир Путин се готви за възстановяване на Съветския съюз

В речта си той припомни, че в последните години Русия е отделила 70 млрд. долара за своята армия, колосални суми за своята полиция и е увеличила бюджета за медийна пропаганда с 250%. „От години насам Путин инвестира в своята армия и в своята колосална пропаганда по целия свят“, уточни още Каспаров. Той отбеляза, че още преди години е разбрал как руската демокрацията поражда опасност.

„Още в моята първа статия през 2001 г. аз писах за опасността, която идва от Путин, когато още след колапса на СССР той със своите речи всъщност започваше своята програма, за да събере подкрепата на гражданите си“, обясни още Каспаров и продължи, отбелязвайки конференцията на Съвета за сигурност на ООН през 2007 г. и обявяването му против членството на Украйна в ЕС през всичките тези години са доказателство за неговата авторитарност.

Каспаров уточни и че от 2014 до 2022 г. руската пропаганда е действала непрекъснато по повод отношенията с Украйна и през цялото това Русия е имала планове да довърши работата си в украинската страна и да направи това, което се случва от февруари месец насам.

Каспаров призова за обединение срещу всички олигарси и уточни, че войната в Украйна ни напомня на възможностите на свободните хора.

„Ние трябва да мобилизираме цялата хуманитарна и материална помощ към украинската страна, за да я защитим и гарантираме нейната сигурност, защото от самото начало руската страна е реализирала масивни атаки по всички фронтове и е парализирала възможностите за атака от страна на Украйна“, уточни още отявленият критик на руския режим и продължи, подчертавайки важността от мобилността.

"Едно от нещата, които помагат на Украйна да се справи във войната е нейната възможност да използва мобилни бойни групи, така че мобилността не трябва да бъде подценявана. Когато сме заедно сме по-силни. Важно е да се събудим или поне да настъпи края на илюзиите на много млади хора в САЩ и в Европа, че капитализмът и демокрацията не са необходими за нашия успех", каза още Гари Каспаров.

Първата анексия е била преди осем години - Крим. Но и преди това Путин казваше и правеше много неща, които даваха сигнал за агресивните му намерения. Цялото управление на Путин, вече повече от 20 години, е подготовка за възстановяване на Съветския съюз

Според него обаче възстановяването на Съветския съюз вече не е толкова възможно, защото в Украйна руската армия претърпя геополитическо поражение. „Предполагам, че свободният свят вече разбра, че сега е моментът да реши проблема с Путин веднъж и завинаги. Ако Путин има дори частичен успех в Украйна, то заплаха има за всички останали държави“, смята шахматистът.

Попитан дали е готов светът да реагира, Гари Каспаров подчерта, че в момента реагира украинската армия. „Всичко, което светът трябва да прави, е да не ѝ пречи, а да ѝ помага. За съжаление, помощта е по-малко, отколкото би ни се искало. Въпреки това разбирането, че въпросът за Путин и за руската империя трябва да се реши сега, веднъж завинаги, е станал консенсусен в западното общество. Има само един способ - пълно освобождаване на Украйна, включително на Крим, разгром на путинската армия и запазване на икономическите санкции“, изтъкна той. Според него след края на войната с Украйна за Русия ще има два варианта. Първият е постепенно да се превърне в китайска провинция, към което води путинската политика. Второто е интеграция в Европа, което означава отказ от имперската система на управление. „Това означава превръщането на Русия в нормална национална държава. Възможно е да се стигне до загуба на територии, които да поискат да живеят самостоятелно“, посочи Каспаров.

По думите му бъдещето на Путин е като на всеки диктатор. „Краят на политическия им живот обикновено за тях означава и физически край“.