Бизнес Новини

Правителството ще приеме линия на бедност от 504 лева за 2023 година

  21.09.2022 09:17  
Правителството ще приеме линия на бедност от 504 лева за 2023 година

Служебното правителство ще освободи бутилирана питейна вода от държавния резерв по искане на областния управител на Пловдив за жителите на общините от Карлово и Марица, пострадали от наводненията. Преди дни жителите на засегнатите населени места с оплакаха от остър недостиг на питейна вода. На редовното си заседание днес правителството ще приеме и изцяло нов списък с републиканските пътища, за които се събира толтакса. Служебният министър на транспорта Христо Алексиев предложи увеличение на толтаксите за чуждите превозвачи и понижение за нашите преди месец.

Новият по-висок размер на линията на бедност за следващата година от 504 лева ще приеме служебното правителство, увеличението с 22 на сто спрямо тазгодишният ѝ размер би трябвало да покрие по високата натрупана инфлация изчисли преди дни служебният социален министър. Решението гарантира, че и месечните социални помощи на над 700 хиляди хора  с увреждания от началото на следващата година ще са в по висок размер, който е законово обвързан с прагът на бедност.

Промени ще се направят и във вече утвърдения  брой на приеманите за обучение студенти и докторанти в държавните висши училища за настоящата академична година. Предвидено е също отпускането на  хуманитарна помощ на Украйна. По бюджета на ЦИК ще се отпуснат допълнително средства. За одобрение са внесени и промени в Наказателния кодекс и в Наказателно-процесуалния кодекс.