Реакция Светът

САЩ готвят нови санкции срещу Русия

  21.09.2022 09:30  
САЩ готвят нови санкции срещу Русия

Камарата на представителите на САЩ прие нов законопроект за разширяване на санкциите срещу Русия, който ще бъде разгледан от Сената. Той предвижда налагане на санкции срещу близо 200 руски държавни служители, бизнесмени и пропагандисти. В санкционния списък са включени руският премиер Михаил Мишустин, министърът на здравеопазването на Русия Михаил Мурашко, руският бизнесмен Роман Абрамович и други държавни служители, бизнесмени и журналисти, сред които Маргарита Симонян, главен редактор на медийната група Russia Today и RT, както и телевизионният водещ от ВГТРК Владимир Соловьов.

Междувременно руските окупационни власти в четири контролирани от руската армия украински региона обявиха намерението си до края на тази седмица да проведат референдуми за присъединяване към Русия. Във вторник се очакваше президентът Владимир Путин да направи обръщение към нацията, но той се отказа.
Сега очакването е обръщението да бъде направено в сряда. Очаква се Путин да защити референдумите, който би проправил пътя за официалното анексиране на обширни територии след близо седем месеца война.

Самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), които Путин призна за независими държави непосредствено преди инвазията на 24 февруари, заявиха, че ще проведат референдуми от този петък до следващия вторник. Херсонската и Запорожската област, които все още не са признати за независими държави от Русия, също заявиха, че ще проведат свои собствени референдуми

Русия обаче не контролира напълно нито един от четирите региона, като само около 60% от Донецка област е в руски ръце. Ако признае референдумите и присъедини тези райони към Русия, тогава Украйна, а потенциално и западните ѝ поддръжници - от руска гледна точка - ще са в конфликт с Русия. Това би повишило риска от пряка военна конфронтация между Русия и Запада. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията ясно показва, че неговата страна взема инициативата в конфликта, и добави, че "шумните новини от Русия" няма да променят позицията на Украйна. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че референдумите няма да бъдат признати от международната общност.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър: "В момента се провеждат референдуми: "Фалшивите" референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна. Това е по-нататъшна ескалация на войната на Путин. Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна".